Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Putin u obraćanju Federalnoj skupštini: Besmislice da će Rusija napasti Evropu

29 Februar 2024
4 min.
Putin u obraćanju Federalnoj skupštini: Besmislice da će Rusija napasti Evropu

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se Federalnoj skupštini, a u govoru je predstavio viziju onoga što očekuje Rusiju u narednih nekoliko godina.

Izgradićemo 40 studenskih gradova

Privreda Ruske Federacije ne samo da je ispred Evropske unije po rastu nego i ispred ostlaih zemalja G7. On je rekao da je Rusija danas najveća privreda Evrope o paritetu kupovne moći i peta u svijetu te da tempo rasta omogućava da u bližoj budućnosti Rusija može ući u četiri najrazvijenije zemlje svijete.

– U sljedećih šest godina udeo plata u BDP mora porasti – rekao je Putin dodajući da do 2030. godine plata mora biti uvećana dvostruko.

Problemi mogu biti nedostatak kadrova i napredak tehnologije te da se time Rusija mora pozabaviti.

– Iako imamo demografske probleme imamo brojno mlado pokoljenje. U 2030. godine u zemlji će biti 8,3 miliona mladih od 20 do 24. godine – rekao je Putin dodajući da će oni učestvovati u ekonomiji 21. vijeka.

On je pozvao poslodavce, naučne institute da pozovu djecu kod sebe da vide pogone i institute i da zajedno sa obrazovnim ustanovama rade na školovanju jer u narednim godinama treba pripremiti najmanje milion stručnjaka.

Naglasio je da se centri nauke moraju razvijati u cijeloj zemlji te da će biti izgrađeno 40 studentskih gradova u cijeloj zemlji za šta će biti izdvojeno 400 milijardi rubalja.

Ruske nuklearne snage u stanju pune borbene gotovosti

Nuklearne snage Rusije nalaze se u stanju pune borbene gotovosti.

– Strateške nuklearne snage su u stanju pune borbene gotovosti za garantovanu upotrebu. Hipersonični raketni sistem morskog baziranja “cirkon” već je korišćen u borbi, ovaj sistem je u upotrebi. Takođe je u borbi već korišćen hipersonični udarni sistem morskog baziranja “cirkon”, o kome se nije govorilo u obraćanju skupštini 2018. godine. Ali ovaj sistem je već u upotrebi – naglasio je Putin, a prenosi Sputnjik.

Završavaju se ispitivanja krstareće rakete “burevesnik“ i sistem “posejdon“, koji su potvrdili svoje jedinstvene karakteristike, rekao je Putin.

O Makronovoj izjavi

Putin je dodao da su na Zapadu počeli da govore o slanju vojnih kontingenata NATO u Ukrajinu.

– Ali, mi se sjećamo sudbine onih koji su slali kontingente na teritoriju naše zemlje. Sada će posljedice po one koji bi krenuli u intervenciju biti daleko tragičnije. Oni moraju da shvate da i mi imamo oružje koje može da uništava ciljeve na njihovoj teritoriji. To su ljudi koji nisu prošli kroz teška iskušenja. Oni su zaboravili šta je rat. Oni misle da je to crtani film – rekao je Putin.

Besmislice da će Rusija napasti Evropu

Putin je rekao da su čiste besmislice tvrdnje da će Rusija napasti Evropu.

Zapad je izazvao sukobe u mnogim zemljama svijeta i uprkos tome tvrdi da je Rusija ta koja je spremna da “napadne” Evropu, rekao je on.

– Pri tome strane države same biraju ciljeve koje treba uništiti, govore o slanju snaga u Ukrajinu. Posljedice po njih će biti tragične – upozorio je Putin i dodao da “sve što smišlja Zapad realno nas vodi ka opasnosti od sukoba sa primjenom nuklearnog oružja , a to znači uništenja civilizacije.

Svako obraćanje Federalnoj skupštini je pogled u budućnost, rekao je Putin na početku.

Prilika da se govori o strateškim planovima i svim mjerama neophodnim za dalji razvoj zemlje.

– Samo jedinstveni možemo da realizujemo sve što smo zamislili. Dokazali smo da je Rusija spremna da odgovori na svaki izazov – poručio je Putin.

Nikome nećemo dozvoliti da se miješa u naše unutrašnje stvari.

Na Zapadu žele da sa nama učine isto kao i sa mnogim dugima u svijetu, kao što je slučaj sa Ukrajinom.

– Da donesu neslogu i da nas oslabe iznutra. Ali, preračunali su se i to je sada očigledno – istakao je on i dodao – Sami ćemo određivati svoj put i čuvati tradicije, rješavati zadatke bazirajući se na našem pogledu na svijet.

Apsolutna većina ruskih građana podržala je specijalnu operaciju u Ukrajini, istakao je Putin.

Rusija će uvijek pamtiti svoje pale heroje, rekao je predsjednik Rusije i objavio minut ćutanja.

Sputnjik

Povezani članci

Šestoro mrtvih u napadu u tržnom centru u Sidneju (VIDEO)

Pet osoba je ubijeno, a više ih je povrijeđeno u napadu nožem koji je izvršio muškarac u tržnom centru u blizini plaže Bondi u Sidneju, javili su australijski mediji. Napadača je ubila policija koja je saopštila da se dogodio ozbiljan incident i da su pripadnici snaga reda pucali na napadača. U saopštenju se dodaje da […]

Preminuo čuveni modni kreator Roberto Kavali

Poznati italijanski modni dizajner Roberto Kavali preminuo je danas u Firenci u 83. godini, javili su lokalni mediji. Kavali je postao poznat široj javnosti 1970. godine kada je imao svoju prvu modnu reviju u Parizu. Početkom sedamdesetih godina izmislio je i patentirao inovativni proces štampe na koži i otvorio je prvu manju radu “Limbo” u […]