Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Radio Republike Srpske slavi 56. rođendan

02 Februar 2023
1 min.
Radio Republike Srpske slavi 56. rođendan

Radio Republike Srpske, koji baštini tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka, danas slavi 56. rođendan.

Radio Banjaluka zvanično je počeo emitovanje programa 2. februara 1967. godine, ali je sa eksperimentalnim programom počeo 25. januara iste godine.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, krajem 1993. godine, Radio Banjaluka integrisan je sa Srpskim radijom Pale u Srpsku radio-televiziju, današnji Javni medijski servis Radio-televiziju Republike Srpske, objavljeno je na sajtu ovog medija.

Opštinski radio, koji je prerastao u regionalni, u prvim godinama nakon osnivanja imao je veliko iskušenje – Banjaluku je zadesio katastrofalni zemljotres 1969. godine, a Radio Banjaluka emitovao je više o 17.000 oglasa i obavještenja koji su građanima bili od značajne koristi u tim dešavanjima.

Program je emitovan iz kamp-prikolice, a pripreman u šatoru zbog toga što je zgrada, u kojoj je Radio bio smješten, bila oštećena.

Radio koji je mijenjao ime, od Radija Banjaluka do Srpskog Radija i Radija Republike Srpske, svjedočio je o teškim, ali i o radosnim trenucima u istoriji Radija Republike Srpske.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Istovremeni ataci na Srpsku i Srbiju trasiraće odnose u regionu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će rezolucija o Srebrenici i pokušaji da samoproglašeno Kosovo postane član Savjeta Evrope koji se dešavaju u gotovo identično vrijeme obilježiti i trasirati odnose Srba sa drugim narodima u regionu. “Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u pravu kada govori da je riječ o dva događaja u […]

Narodni miting “Srpska te zove” 18. aprila u Banjaluci; Simbol otpora onima koji žele da pokore slobodarski duh našeg naroda

Republika Srpska se nalazi pod najvećim udarima u svojoj poslijeratnoj istoriji. Sve ono za šta su se u Odbrambeno – otadžbinskom ratu borili i izborili najbolji sinovi naše Republike, danas žele da nam u miru oduzmu. I nije im dovoljno to što pokušavaju da nam otmu ono od čega živimo, našu imovinu, resurse, šume, rijeke […]