Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Rajčević: Manjak studenata na nekim studijskim programima

19 Avgust 2022
2 min.
Rajčević: Manjak studenata na nekim studijskim programima

U Republici Srpskoj postoji manjak studenata na nekim studijskim programima javnih univerziteta, pa je potrebno sačekati drugi i treći upisni rok da bi se sagledale sve činjenice u vezi sa brojem upisanih studenata u narednu akademsku godinu, rekao je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević.


On je naveo da je i u protekle tri godine na fakultetima Univerziteta u Banjaluci tokom prvog upisnog roka bio primjetan manjak studenata, ali je nakon drugog i trećeg upisnog roka broj upisanih studenata zadovoljavao zakonski minimum za održavanje nastave.

“Tokom protekle tri godine donijeli smo nove zakonske propise u oblasti visokog obrazovanja s ciljem poboljšanja situacije. Poboljšati stanje možemo na jedan način, a to je da poboljšamo kvalitet visokog obrazovanja sa aspekta nastavnog procesa i onoga što studenti izučavaju u našim visokoškolskim ustanovama”, rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci.

On je dodao da Republika Srpska godinama ima manjak studenata na određenim studijskim programima, dodajući da je takav trend prisutan i u zemljama regiona.

“Mislim da je to posljedica negativnih demografskih kretanja kojima je region zapadnog Balkana izložen duži niz godina”, rekao je Rajčević.

On je naveo da je Ministarstvo u procesu pripreme prijedloga koje će uputiti Savjetu za visoko obrazovanje, a koji se tiču reformulacije pojedinih studijskih programa na kojima je prisutan manjak interesovanja na upisnim rokovima.

“Nisam sklon da ulazim u neke avanture tipa gašenja pojedinih studijskih programa koji su ključni za Republiku Srpsku, a koji su naconalnog ili identitetskog tipa. To se sigurno za mog mandata neće desiti. Ono što možemo da uradimo jeste da uđemo u inoviranje tih studijskih programa. Da ih učinimo atraktivnijim za studente”, istakao je Rajčević.

Govoreći o aktivnostima koje je Ministarstvo preduzelo u protekle četiri godine na unapređenju visokog obrazovanja u Srpskoj, Rajčević je naveo da je izmjenom Zakona o visokom obrazovanju postignuto da prvi put članovi Savjeta za visoko obrazovanje postanu i predstavnici privrede.

“Nismo imali relevantne inpute od privrede šta bi se trebalo inovirati u određenim studijskim programima kako bi bili prilagođni tržištu rada. Sada to imamo”, naveo je Rajčević.

On je dodao da je donošenjem Zakona o visokom obrazovanju privreda našla svoje mjesto u sistemu visokog obrazovanja.

SRNA

Povezani članci

Za vikend rade lokacije za izdavanje ličnih dokumenata

Lokacije za izdavanje ličnih dokumenata Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske radiće za vikend povodom održavanja opštih izbora, saopšteno je iz Ministarstva. Ove lokacije rade danas u 7.00 časova do sutra u 19.00 časova. Radi preduzimanja mjera i radnji za bezbjedno održavanje opštih, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izdao je naredbu o zabrani prevoza […]

Cvijanović: Јedini pravni okvir za naše živote naša Republika Srpska

Znamo da je jedini pravi okvir za naše živote naša Republika Srpska i dužnost svih nas je da zajedno radimo za uspjeh i napredak i zajedno moramo da branimo boje naše zastave, poručila je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, na završnoj predizbornoj tribini ove stranke u Banjaluci na Trgu Republike. – Približavamo se još jednoj pobjedi […]