Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Rang lista kanadskih medija: Rusija ušla u „trio“ najmoćnijih vazduhoplovnih snaga na planeti

22 Novembar 2021
2 min.
Rang lista kanadskih medija: Rusija ušla u „trio“ najmoćnijih vazduhoplovnih snaga na planeti

Kanadski porpal „Aeroemploi“ sastavio je spisak zemalja sa najjačim vazduhoplovnim snagama na svetu, među kojima su se našle i ruske.

Na prvom mestu rejtinga je američko vazduhoplovstvo koje ima više od 3.000 aviona različitih modifikacija.

Prema pisanju autora članka, Sjedinjene Američke Države poseduju najopremljeniju i tehnološki najrazvijeniju borbenu avijaciju na svetu.Ruske Vazdušno-kosmičke snage zauzele su drugo mesto na spisku kanadskog portala. Autor navodi da VKS Rusije poseduju 1.900 aviona.

U članku se ističe da je Rusija za 30 godina uspela da ostvari značajan prodor u toj sferi. Vazdušno-kosmičke snage naoružane su lovcima poput Su-35 i Su-34, a Moskva radi i na projektu strateškog nosača raketa-bombardera nove generacije PAK DA, podseća portal.

U „trio“ najmoćnijih vazduhoplovnih snaga ušla je i kineska avijacija, koja je formirana zahvaljujući ozbiljnoj pomoći Sovjetskog Saveza 1949. godine, piše autor.

Kako se precizira u materijalu, Rusi su pripremali pilote Narodnooslobodilačke armije. Pored toga, oni su se „kalili“ u borbama Korejskog rata (1950—1953. godine). Tokom 1980-ih, ratno vazduhoplovstvo te zemlje je iskusilo razne izazove u pogledu tehnologije, ali je sada prošlo kroz duboke reforme kako bi postalo efikasnije, konstatovao je autor.

Na listi najznačajnijih vojnih avijacija na planeti nalaze se i indijske, egipatske, pakistanske, turske i južnokorejske vazduhoplovne snage. Nemačka, sa avio-parkom od preko 400 aviona, zauzela je deseto mesto na rang listi.

Povezani članci

Ljekarka kažnjena zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu

Hirurškinja u Austriji kažnjena je zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu u maju ove godine. Starijem pacijentu odstranjena je desna noga umesto leve, a greška je otkrivena tek dva dana kasnije. U sredu je sud u Lincu proglasio 43-godišnjakinju krivom za teški nemar i propisao kaznu od 2.700 evra. Udovici pacijenta, koja je umrla […]

Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni

Meta, Facebookova matična kuća, saopštila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o vakcinaciji kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformisanje u vezi s pandemijom ne popušta. “Vrijeđali su doktore, novinare i zastupnike nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv covida i tvrdeći […]