Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Raste napetost: Novi rat na pomolu?

20 Jun 2024
1 min.
Raste napetost: Novi rat na pomolu?

Iako su u posljednjih nekoliko mjeseci Jermenija i Azerbejdžan “opustili” odnose, čini se da bi vatra mogla ponovo da se rasplamsa, prije svega zbog poteza Francuske koji je razbjesnio Baku.

U saoštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana, zvanični Baku je zamjerio Parizu dodatno naoružavanje Jermenije u posljednjem periodu.

“Činjenica da je Francuska, uprkos upozorenjima azerbejdžanske strane, isporučila Jermeniji smrtonosno i jurišno oružje, dodatni je dokaz francuskih provokativnih aktivnosti u regionu Južnog Kavkaza”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Takođe, optužili su Francusku za licemjerje.

Ministarstvo je saopštilo da predsjednik Makron vodi politiku militarizacije i geopolitičkih intriga.

Kako su istakli, ovakvo ponašanje je put u novi rat, a iz Bakua su iskoristili priliku da Francuze “bocnu” za dešavanja u Novoj Kaledoniji.

“Francuska, kao kolonijalna sila, istorijski je imala užasno iskustvo stvaranja žarišta rata i sukoba u raznim dijelovima svijeta. Umjesto da riješi tako duboko ukorijenjene probleme, koji su relikt sramnog kolonijalnog naslijeđa, i da okonča neokolonijalizam, Francuska vodi prljavu propagandnu i kampanju dezinformacijama protiv Azerbejdžana”, ističu iz Bakua.

Na kraju, naveli su i kako ovakvo ponašanje Jermenije i Francuske može predstavljati uvod u novi rat.

B92

Povezani članci

Spriječen pokušaj Ukrajine da otme ruski strateški lovac Tu-22MZ

Federalna služba bezbjednosti spriječila je pokušaj ukrajinskih obavještajnih službi, uz podršku zemalja NATO-a, da organizuju otmicu strateškog bombardera Tu-22M3, saopštila je pres-služba FSB Rusije. „Federalna služba bezbjednosti Ruske Federacije spriječila je još jedan pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvedu operaciju otmice dalekometnog strateškog bombardera Tu-22M3, Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije“, saopštio je FSB. Kako se ističe, ukrajinska […]

Francuska: Ljevičarskoj koaliciji najviše mandata, Nacionalno okupljanje na trećem mjestu

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u nacionalnoj skupštini, prenosi dnevni list Mond. Politički savez aktuelnog francuskog predsjednika, centristički blok Zajedno osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mjesta, a na trećem […]