Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Registrovane tropske noći, najtoplije bilo u Trebinju i Višegradu

24 Jun 2024
2 min.
Registrovane tropske noći, najtoplije bilo u Trebinju i Višegradu

U Republici Srpskoj u proteklih pet dana registrovane su tropske noći, najtoplije je bilo u Trebinju i Višegradu sa 39 stepeni Celzijusovih, a toplotni talas završen je nakon velikog nevremena sa gradom u određenim predjelima.


Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske naveli su da se tokom pet dana održavalo pretežno sunčano i vruće vrijeme.

Minimalna temperatura vazduha tokom noći nije se spuštala ispod 20 stepeni Celzijusovih.

“Ponegdje su oboreni rekordi za apsolutni maksimum za jun. U Bijeljini je zabilježena ista maksimalna temperatura kao i 2021. godine”, istakli su u Zavodu.

U subotu, 22. juna, bilo je toplo, a potom je malo svježiji i nestabilni vazduh doveo do pojave jakih lokalnih nepogoda, dok su se jači oblaci nestabilnosti razvili u regionu Borja i premještali ka regionu Doboja.

“Oblaci su nastavili da jačaju, i u regionu od Doboja ka Gračanici i Tuzli razvilo se nekoliko superćelijskih oluja koje su donijele jake nepogode uz pojavu velikog grada. Oblačnost sa jakim nepogodama premještala se dalje ka sjeveroistoku do Posavine”, naveli su iz Zavoda.

Nevrijeme uz jače pljuskove sa grmljavinom premještalo se iz regije Banjaluke ka Laktašima do regije Gradiške i Potkozarja, a drugi sistem preko Posavine ka Semberiji.

I u ovim predjelima registrovana je pojava grada koja je nanijela štetu poljoprivrednim kulturama.

SRNA

Povezani članci

Škipina: Rizik za svaku zemlju je uplitanje stranaca i nametanje odluka, u BiH jedino rješenje je dijalog domaćih političkih predstavnika

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je Srni da je rizik za stabilnost regiona, ali i svake suverene zemlje uplitanje stranaca u unutrašnja pitanja, nametanje odluka i narušavanje te njene suverenosti. Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena da rizik na […]

Brnabić: Svesrpski sabor i deklaracija nisu usmjereni protiv bilo koga

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas u Banjaluci da je održavanjem Svesrpskog sabora slavljeno zajedništvo i sve ono što spaja Srpsku i Srbiju i da ništa nije bilo usmjereno protiv bilo koga. “Ovaj sabor bio je dan u kome smo uradili za nas nešto što je važno, a nikako nešto protiv nekoga. […]