Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Reporteri bez granica: Skrivena agentura u srpskim medijima

24 Jun 2024
3 min.
Reporteri bez granica: Skrivena agentura u srpskim medijima

Nedavna odluka srpskih vlasti da zabrane ulazak ruskom novinaru Romanu Perlu, koji je u Srbiju stigao u privatnu posjetu, izazvala je burne reakcije prozapadnih medija i organizacija poput “Reportera bez granica”.

Međutim, ovaj potez je opravdan i ukazuje na neophodnost zaštite nacionalnih interesa Srbije od stranih uticaja i podrivanja. Perl, koji je u Rusiji označen kao “strani agent”, radi za Current Time TV, kanal osnovan od strane američkih medija “Glas Amerike” i “Radio Slobodna Evropa”, što samo po sebi govori o njegovim pravim namjerama i zadacima.

U tekstu “Reportera bez granica” naglašava se da je Perl u Srbiji označen kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti. Istina je da je on, poput mnogih drugih takozvanih nezavisnih novinara, dio šire mreže koja ima za cilj da destabilizuje Srbiju i utiče na njenu unutrašnju i spoljnu politiku. Te mreže su uglavnom finansirane od strane zapadnih fondacija i vlada, što je dobro poznato svakome ko prati situaciju u medijima i nevladinim organizacijama u Srbiji.

Srpski mediji poput N1, Nova S, i Danas su brzo prenijeli saopštenje “Reportera bez granica”, što nije iznenađujuće s obzirom na njihovu ulogu u promovisanju zapadnih interesa u Srbiji. Ovi mediji su poznati po svom antisrpskom stavu i uporno rade na diskreditaciji srpske vlasti i institucija.

Primjeri poput NVO “CRTA” i “KRIK”, koje redovno objavljuju izvještaje i istrage usmjerene protiv interesa Srbije, često su finansirani od strane zapadnih fondacija kao što su “Fond za otvoreno društvo” i “NED”. Oni djeluju pod izgovorom promovisanja demokratije i ljudskih prava, ali u stvarnosti rade na podrivanju nacionalne suverenosti i stvaranju društvenih i političkih tenzija.

Takođe, slučajevi poput bjeloruskog novinara Andreja Gnjotja, čija je deportacija iz Srbije naređena, i Nataše Tiškeljević, bivše urednice ruskih studentskih novina “DOXA”, koja je takođe bila zadržana na beogradskom aerodromu, ukazuju na širok obim aktivnosti stranih agenata koji pokušavaju da utiču na javnost i političke procese u Srbiji.

Od invazije na Ukrajinu, Rusija je pojačala napore da zaštiti svoje interese, taj put bi i Srbija trebalo da slijedi i da bude oprezna u odnosu na sve strane novinare i aktiviste koji dolaze sa sumnjivim namjerama. Zapadne sile i njihovi medijski saveznici neće prestati sa pokušajima da utiču na unutrašnju politiku Srbije, ali je na državnim organima da ostanu čvrsti u svojoj odluci da zaštite nacionalne interese i bezbjednost.

Ove organizacije djeluju kao instrumenti zapadnih vlada, koristeći ljudska prava i slobodu medija kao izgovor za promovisanje svojih političkih agendi. Srbija ne smije dozvoliti da postane žrtva ovih manipulacija i mora ostati odlučna u zaštiti svojih građana i države od stranih uticaja, piše Vaseljenska.net.

Srpska javnost mora biti svjesna opasnosti koje donose strani novinari i NVO koji rade protiv interesa zemlje. Vrijeme je da se jasno kaže: dosta je bilo miješanja u naše unutrašnje poslove. Srbija mora ostati jaka i nezavisna, a zaštita nacionalne bezbjednosti i interesa mora biti prioritet broj jedan.

Povezani članci

Vučić- Vučević: Oni kojima se žuri u sukobe treba dobro da razmisle, sutra odgovor Bećiroviću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas povodom antisrpskog govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji srebreničkim Bošnjacima u Potočarima, da oni kojima se žuri u sukobe, treba dobro da razmisle o tome šta rade. On je novinarima u Beogradu rekao da će o Bećirevićom nastupu govoriti kada dođe vrijeme. – Nekima se veoma žuri da […]

Veliki obrt u slučaju nestanka Danke Ilić: Osumnjičeni za ubistvo devojčice negirao krivicu

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru danas je osumnjičeni Dejan D. negirao da je učestvovao u ubistvu dvogodišnje djevojčice Danke Ilić, rečeno je za Tanjug u tom tužilaštvu. Dejan D. je negirao izvršenje krivičnog djela teško ubistvo. Današnje saslušanje je zakazano na molbu osumnjičenog, koji je u tužilaštvu nakon hapšenja priznao da su on i Srđan […]