Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Republika Srpska jedini entitet kojem je ugrožen status

08 Jun 2021
3 min.
Republika Srpska jedini entitet kojem je ugrožen status

Istoričar Čedomir Antić izjavio je da je Republika Srpska jedini entitet u Evropi od Drugog svjetskog rata kome je ugrožen status.


“Republika Srpska se bori kako može i dobro je da je stabilna, ali apelovao bih da je demokratsko jedinstvo veoma potrebno”, rekao je Antić.

On je naveo da je prilikom stvaranja Dejtonskog sporazuma ideja bila da u nekoj perspektivi Ustavni sud, koji dijelom čine stranci, tumači Dejtonski sporazum i da kao u SAD bude neka vrsta faktora koji će stvarati funkcionalnu državu.

“Međutim, zaboravili su da BiH nije kao Velika Britanija ili SAD, odnosno zemlja koja je izgrađena na tradiciji, nekim principima…”, rekao je Antić.

On je ocijenio da je to nastojanje dovodilo do raznih frustracija, pa su počeli da ubrzavaju proces donošenjem bonskih ovlašćenja i OHR-om, međutim progonili su samo srpske i hrvatske političare, ne i muslimanske.

“/Slobodana/ Miloševića optužuju da je Kosovu oduzeo ovo ili ono, ali isti oni ljudi koji su Kosovu dali autonomiju su umanjili autonomiju, ali je nisu ukinuli. A ovde /u BiH/ govorimo o ukidanju i neprekidno slušamo bošnjačke, hrvatske i pojedine evropske političare koji govore o tome da u stvari nije suština da bude funkcionalna BiH, već da se stvore Bosanci”, navodi Antić.

Prema njegovom mišljenju, to je razumljivo ljudima u Velikoj Britaniji ili SAD, gdje je nacionalni koncept potpuno drugačiji, ali ovdje je Jugoslavija “rastopljena” u uslovima u kojima niko nije uvažavao prava Srba.

Antić je ukazao da Srbija nema Berlinski zid, nego mnogo teži zid – civilizacijski.

“Mi danas živimo u vremenu kada Bakir Izetbegović, prvi čovek Bošnjaka koji su prvi put u istoriji uspeli da etničkim čišćenjem formiraju teritoriju od Bihaća do Goražda, sa sve koridorima, preuzeli Sarajevo koji je bio drugi po veličini srpski grad, a većinski srpski grad u 19. veku, u kome je izvršen genocid, kaže – to /Srbi/ su genocidaši”, rekao je Antić.

On podsjeća na to da hrvatski političar Stjepan Mesić govori da, ako Republika Srpska bude proglasila nezavisnost, hrvatska vojska treba da osvoji Banjaluku i presiječe koridor.

Govoreći o istorijatu traženja i dobijanja ustupaka od Srbije i srpskog naroda, Antić podsjeća da je strana intervencija na Kosovu i Metohiji izvršena pod izgovorom sprečavanja kršenja ljudskih prava Albanaca, pri čemu su oni imali više prava nego Srbi u Crnoj Gori i nego što je Izetbegović dozvoljavao Srbima u BiH koji su bili konstitutivni narod.

“Danas doživljavamo da onaj ko je izmislio da su srpska deca bacila albansku decu u reku traži hapšenje igumana manastira i od nas se očekuje da napravimo kompromis tako što ćemo priznati /samoproglašeno/ Kosovo”, upozorava Antić.

On ocjenjuje da je Srbija kažnjena mnogo teže nego NJemačka poslije Drugog svjetskog rata, jer je označena kao “kulturno kontaminirana i civilizacijski defektna država”.

“Mi moramo da dokazujemo da su Sveti Sava, Car Dušan, Garašanin deo evropske civilizacije. Da li je neko dokazivao da je Bizmark deo evropske civilizacije? Ne”, rekao je Antić.

SRNA

Povezani članci

Prijedlog da dan rođenja Njegoša bude državni praznik u Crnoj Gori

Klub poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore predložio je da se 13. novembar – dan rođenja Petra Drugog Petrovića NJegoša proglasi za državni praznik. Ovaj klub dostavio je parlamentu Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim praznicima, kojim je predviđeno da se 13. novembar proglasi za NJegošev dan, crnogorski praznik kulture. Poslanik Demokrata Vladimir Martinović […]

Izvedena najveća vježba Vojske Srbije u noćnim uslovima (FOTO)

 Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske uz podršku jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane /RViPVO/ je na poligonu “Pasuljanske livade” uspješno izvelo do sada najveću vježbu Vojske Srbije u noćnim uslovima. U vježbi su sinoć izvedene složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su od […]