Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Republika Srpska prekida kontakte sa britanskim i američkim diplomatama

18 Mart 2023
2 min.
Republika Srpska prekida kontakte sa britanskim i američkim diplomatama

Odzvonilo je pristrasnom djelovanju amerčkih i britanskih diplomata u BiH.

Republika Srpska prekida sa predstavnicima tih zemalja. Više neće biti sastanaka, niti bilo kakvih razgovora. Već godinama u BiH djeluju antiustavno, a kap koja je prelila čašu je pitanje imovine.

Amerika i Velika Britanija, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, krše međunarodno pravo kako bi nanijele štetu Republici Srpskoj.

“Demontaža Republike Srpske je svakako njihov krajnji cilj. Ogromni napori koje ulažu preko 20 i nešto godina svakako govore u prilog tome. I jedini način da se mi tome suprotstavimo jeste naše jedinstvo i da se kaže da takvu politiku njihovu, izvrtanja međunarodnog prava i Ustava BiH ne možemo i nećemo da prihvatimo i da je ovo minimalna mjera našeg odnosa tome da nećemo kontaktirati sa njihovim ljudima jer oni to uvijek zloupotijebavaju”, kaže Dodik.

Ovo baš i nije po volji ambasadama Amerike i Velike Britanije u BiH.

Oglasili su se i poručili da stoje uz građane. Što se Republike Srpske tiče, gotovo ništa dobro nisu uradili.

Zato im i građani poručuju isto – od saradnje nema ništa.

“Prekinuti, prekinuti samo prekinuti”, “Mislim da treba. Mislim da je već svaka dara već prevršila mjeru”, kažu građani u anketi za ATV.

Iste poruke stižu i od predstavnika Republike Srpske na zajedničkom nivou. Ako Narodna skupština i Vlada Srpske usvoje odluku o prekidu saradnje, to moraju da poštuju svi srpski predstavnici.

Kako stvari stoje, saradnja će završiti i prije bilo kakve odluke.

“Ja mislim da je sasvim realna i racionalna mjera koju će očigledno donijeti Narodna skupština prije svega određene mjere Vlada pa skupština da se prekinu svi kontakti svih funkcionera iz Republike Srpske sa američkom i britanskom ambasadom. Ono što mogu sigurno da kežem jeste da ću kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini doslijedno poštovati odluke najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske”, kaže Milorad Kojić.

Zaključak o prekidu komunikacije sa diplomatama iz spornih zemalja, podržala je i vladajuća koalicija u Repulici Srpskoj.

Sve što je godinama stizalo iz SAD i Velike Britanije uglavnom su ucjene i sankcije rukovodstvu Srpske.

ATV

Povezani članci

Foča: Badnjari dobili novi krov nad gklavom, čestitke i pokloni od Dodika

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas u Brodu na Drini kod Foče osmočlanu porodicu NJegoša i Tatjane Badnjar i čestitao im useljenje u novi dom, za koji je obezbijedio 100.000 KM, te ih darivao novčanim i robnim poklonima. Dodik je novinarima rekao da je lijepo kada se steknu novi prijatelji. “Mislim da sam […]

Dodik: Iza zapadnobalkanske četvorke krije se ideja o velikoj Albaniji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je novosnovana Zapadnobalkanska četvorka zapravo “albanska četvorka” iza koje se krije stara ideja o velikoj Albaniji, te istakao da je srpski nacionalni cilj ujedinjenje Republike Srpske i Srbije. “Evo, ja sad kažem da je naš cilj ujedinjenje, a to znači da ćemo se odvojiti od BiH i […]