Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Rezultat međunarodne istrage: Elmedin Konaković ključni saradnik narko-klana u BiH

11 Jun 2024
2 min.
Rezultat međunarodne istrage: Elmedin Konaković ključni saradnik narko-klana u BiH

Opsežna međunarodna akcija američkih i zapadnih službi protiv narko-kartela iz BiH sve više steže obruč oko Elmedina Konakovića, čije privođenje pravdi svakim danom postaje sve izvjesnije.

Istraga je pokazala da je Konaković u dužem periodu imao ključnu ulogu političkog zaštitnika kriminalnog narko-klana „Tito i Dino“, na čijem čelu su se nalazili zloglasni Edin Gačanin i Adnan Smajlović. Ovaj kartel, poznat po svojoj brutalnosti i rasprostranjenoj mreži uticaja, oslanjao se na Konakovića da obezbijedi političku i pravnu zaštitu.

Poseban prodor međunarodnih istražitelja desio se nakon hapšenja Konakovićevog najbližeg prijatelja i poslovnog saradnika Gordana Memije. Njegovo priznanje pravosudnim organima otkrilo je složenu finansijsku piramidu na čijem vrhu se nalazi upravo Konaković. Memijine izjave detaljno su opisale Konakovićevu presudnu ulogu u operacijama pranja novca, koje su uključivale „upumpavanje“ narko-para u legalne tokove putem privatizacije i različitih privatnih investicija u Kantonu Sarajevo.

Novi pravac istrage usmjerava se prema Kataru, gdje Konaković poseduje nekretnine na ekskluzivnim lokacijama. Sumnja se da namjerava da pronađe utočište u Kataru kako bi izbjegao procesuiranje. Ove nekretnine, koje su kupljene preko mreže posrednika, sada su pod lupom međunarodnih istražitelja.

Kako bi skrenuo pažnju sa svojih kriminalnih aktivnosti, Konaković pokušava da pojačanom nacionalističkom retorikom izazove zaoštravanje političke situacije u BiH. Značajna finansijska sredstva uložio je i u pojedine političke stranke u regionu, sa ciljem destabilizacije susjednih zemalja. Njegove akcije dodatno komplikuju ionako osjetljivu političku klimu u regionu, što je samo još jedan pokazatelj koliko je Konaković spreman da ide daleko kako bi izbjegao pravdu.

Povezani članci

Košarac: Zgrožen sam lažima Heleza; Dosljedno sprovodimo politiku Srpske

Zgrožen sam lažima koje je ministar odbrane Zukan Helez danas izrekao u Srebrenici o tome kako bi srpski ministri u SM BiH “rado podržali proglašenje 11. jula danom žalosti u BiH, ali da to ne smiju uraditi”, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac. – Ovako monstruoznom laži Helez je prevazišao sam sebe. Ne […]

Tadić o odluci Ustravnog suda BiH: Spremni su da zapale i svoju kuću, samo da gori kuća Republike Srpske

Pravnik Ognjen Tadić rekao je da odluke krnjeg Ustavnog suda BiH o neustavnosti odluke Vlade Srpske o prodaji nepokretnosti na Jahorini i Vlade FBiH o promjeni namjene šumskog zemljišta, pokazuju da su politički faktori iz FBiH spremni i svoju kuću da zapale samo da gori kuća Republike Srpske. “Predmetne odluke nisu sporne samo sa stanovišta […]