Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Rezultat međunarodne istrage: Elmedin Konaković ključni saradnik narko-klana u BiH

11 Jun 2024
2 min.
Rezultat međunarodne istrage: Elmedin Konaković ključni saradnik narko-klana u BiH

Opsežna međunarodna akcija američkih i zapadnih službi protiv narko-kartela iz BiH sve više steže obruč oko Elmedina Konakovića, čije privođenje pravdi svakim danom postaje sve izvjesnije.

Istraga je pokazala da je Konaković u dužem periodu imao ključnu ulogu političkog zaštitnika kriminalnog narko-klana „Tito i Dino“, na čijem čelu su se nalazili zloglasni Edin Gačanin i Adnan Smajlović. Ovaj kartel, poznat po svojoj brutalnosti i rasprostranjenoj mreži uticaja, oslanjao se na Konakovića da obezbijedi političku i pravnu zaštitu.

Poseban prodor međunarodnih istražitelja desio se nakon hapšenja Konakovićevog najbližeg prijatelja i poslovnog saradnika Gordana Memije. Njegovo priznanje pravosudnim organima otkrilo je složenu finansijsku piramidu na čijem vrhu se nalazi upravo Konaković. Memijine izjave detaljno su opisale Konakovićevu presudnu ulogu u operacijama pranja novca, koje su uključivale „upumpavanje“ narko-para u legalne tokove putem privatizacije i različitih privatnih investicija u Kantonu Sarajevo.

Novi pravac istrage usmjerava se prema Kataru, gdje Konaković poseduje nekretnine na ekskluzivnim lokacijama. Sumnja se da namjerava da pronađe utočište u Kataru kako bi izbjegao procesuiranje. Ove nekretnine, koje su kupljene preko mreže posrednika, sada su pod lupom međunarodnih istražitelja.

Kako bi skrenuo pažnju sa svojih kriminalnih aktivnosti, Konaković pokušava da pojačanom nacionalističkom retorikom izazove zaoštravanje političke situacije u BiH. Značajna finansijska sredstva uložio je i u pojedine političke stranke u regionu, sa ciljem destabilizacije susjednih zemalja. Njegove akcije dodatno komplikuju ionako osjetljivu političku klimu u regionu, što je samo još jedan pokazatelj koliko je Konaković spreman da ide daleko kako bi izbjegao pravdu.

Povezani članci

Kalabuhov i Mrda o institucionalnoj saradnji

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i direktor Arhiva BiH Danijela Mrda razgovarali su danas o mogućnosti institucionalne saradnje Državnog arhiva Ruske Federacije i Arhiva BiH. Institucionalnom saradnjom produbila bi se povezanost dvije zemlje, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH. Kalabuhov je istakao da je arhivska građa u vezi sa Rusijom koja se […]

Cvijanović: Važno razvijati regionalne odnose

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas nakon sastanka sa predsjednikom Albanije Bajramom Begajem da će se zemlje regiona načekati da uđu u EU i da je zato važno razvijati regionalne odnose i tu otklanjati sve nedosljednosti koji postoje. Cvijanovićeva je istakla da ne treba imati dvostruke standarde i da treba na isti […]