Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Rogatica: Krompir zasijan na 283 hektara, 30 više nego lani

21 Jun 2024
3 min.
Rogatica: Krompir zasijan na 283 hektara, 30 više nego lani

Na području opštine Rogatica u strukturi sjetve po tradiciji dominira krompir, a ove godine zasijan je na 283 hektara, što je za oko 30 hektara više u odnosu na lani, rečeno je Srni u Odjeljenju za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnsoti.


Prema podacima Odjeljenja, najviše krompira zasijano je na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima gdje brojna domaćinstva ostvaruju dio prihoda od prodaje proizvedenog viška ove kulture.

Na području opštine Rogatica, veliki broj porodičnih poljoprivrednih gazdinstava očekuje urod krompira sa ukupno zasijanih 155 hektara, dok se na površinama četiri registrovana privredna društva i udruženja proizvođača pod krompirom našlo ukupno 127,8 hekatara.

U opštinskom Odjeljenju za privredu zadovoljni su što su i ove godine proizvođači na najvećem broju imanja zasijali krompir, i više nego lani, jer je rogatički krompir veoma tražen i prepoznatljiv po svom kavlitetu na tržištu.

Prema podacima Odjeljenja, Privredno društvo “Agros” zasnovalo je proizvodnju krompira na 72 hekatara na zakupljenom i vlastitom zemljištu, od čega 32 hekatara sjemenskog, a 40 hekatara merkantilnog krompira.

Privredno društvo “Agromont” na vlastitom i zakupljenom zemljištu zasnovalo je proizvodnju krompira na površini od 11,0 hektara, od čega je devet hekatara sjemenski, a dva merkantilni krompir.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Solanum produkt”, koje okuplja 12 proizvođača krompira, ove godine zasadili su krompir na porvšini od 11 hektara, od čega osam sjemenskog i tri merkantilnog.

Privredno društvo “Agro-plod” na vlastitom i zakupljenom zemljištu zasnovalo je proizvodnju krompira na površini od 33,8 hektara, od čega je 13,8 sjemenski, a 20 merkantilni krompir.

Osnivač “Agro-ploda” Dragomir DŽida, dobitnik više nagrada za kvalitet krompira, izjavio je Srni da mještani njegovog sela Lijeska i svih okolnih na području Boričkog platoa dio prihoda za porodicu obezbjeđuju od prodaje krompira.

On je rekao da se u novije vrijeme u proizvodnji krompira koristi savremena mehanizacija, ali da kvalitet ove kulture ostaje isti, što je, kaže, najvjerovatnije zbog sastava zemljišta, nadmorske visine i klime.

Porodica DŽida sa zakupljenih zemljišta od fizičkih lica i u svojini Srpske, očekuje dobar rod, ukoliko ne bude vremenskih nepogoda do dana ubiranja ljetine.

DŽida je istakao da registrovani proizvođači merkantilnog i sjemenskog krompira imaju podsticaje od resornog ministarstva u Vladi Srpske, što predstavlja jedan vid sigurnog prihoda za uloženi trud.

On je rekao da podsticaj proizvođačima dobro dođe s obzirom na to da poljoprivredna prizvodnja na otvorenom uglavnom zavisi od vremenskih prilika.

Prema njegovim riječima, rogatički krompir ima svoje kupce, ali Regionalna poljoprivredna izložba i Sajam u Rogatici, koji organizuju opština i resorna Ministarstva, dobar je način da proizvođači krompir i ostalo povrće, rukotvorine, kao i rasna grla krupne i sitne stoke promovišu širokoj javnosti, što je jedan od vidova pomoći poljoprivrednicima.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Pozivam sve da ovaj dan bude obilježen u miru i dostojanstvu

Prije nekoliko dana Srbi su dostojanstveno odali počast srpskim žrtvama u Podrinju. Danas se Bošnjaci sjećaju žrtava svog naroda i odaju im počast, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. –  Želim da se obratim ukupnoj javnosti i pozovem sve da ovaj dan bude obilježen u miru i dostojanstvu – istakao je Dodik u objavi […]

U Potočarima komemorativni skup stradalim Bošnjacima

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obilježeno 29 godina od srebreničkih dešavanja u julu 1995. godine. Program obilježavanja počeće u 9.30 časova dočekom zvanica i gostiju, a u 10.30 časova počeće emitovanje video-poruka i obraćanja zvaničnika u bivšoj fabrici akumulatora. Potom će u 12.00 časova zvaničnici i delegacije odati počast i položiti cvijeće […]