Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Ruska ambasada: Podrška nalogu za hapšenje Putina je šizofrena

18 Mart 2023
2 min.
Ruska ambasada: Podrška nalogu za hapšenje Putina je šizofrena

Podrška SAD odluci Međunarodnog krivičnog suda /MKS/ da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina “podsjeća na sporu šizofreniju”, saopštila je ruska Ambasada u SAD.


MKS je juče izdao nalog za hapšenje Putina, kao i ruskog komesara za prava djeteta Marije Lavove-Belove na osnovu navodne “protivpravne deportacije” ukrajinske djece u Rusiju. Američki predsjednik DŽozef Bajden rekao je da je nalog za hapšenje “opravdan”.

“Dopuštajući neprihvatljive opaske o ruskom lideru, američke vlasti namjerno prećutkuju sopstvene zločine u Iraku, Jugoslaviji, Libiji i Vijetnamu. Štaviše, u pokušaju da svim raspoloživim sredstvima zaštite svoje građane od međunarodnog krivičnog gonjenja, SAD, čak, preduzimaju odvratne mjere. Na primjer, ekonomske sankcije bez presedana koje su nametnute rukovodstvu Suda, uključujući bivšeg tužioca Fatua Bensudu, koji je pokrenuo istragu o zločinima SAD u Avganistanu. O kakvoj nezavisnosti i nepristrasnosti možemo da govorimo?”, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije.

Iz Ambasade ističu da Vašington podržava “pravnu bahanaliju bez presedana” koju je pokrenuo MKS s ciljem zaštite sopstvenih geopolitičkih interesa, uprkos tome što ni SAD, ni Rusija ne priznaju nadležnost suda, prenio je “Sputnjik”.

“Takva pozicija podsjeća na tromu šizofreniju. Danas su svi američki zvaničnici uglas ponovili da SAD ne priznaju MKS. Međutim, strateški interes je da se Rusija što više nervira”, saopšteno je iz ruske Ambasade.

SRNA

Povezani članci

Erdogan: Zapad nas neće uvući u rat protiv Rusije dok sam ja na vlasti

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da postoji mogućnost da ruski predsjednik Vladimir Putin posjeti Tursku 27. aprila i da Zapad neće uvući njegovu državu u rat protiv Rusije dok je on na vlasti. Kako je istakao, Putin će učestvovati na svečanosti punjenja goriva u nuklearnu elektranu “Akuju”. – Projekat izgradnje nuklearne elektrane “Akuju” […]

Ukrajinci priznali: Rusi su uspjeli

Ukrajina je priznala da su ruske snage postigle određeni napredak u Bahmutu, politički simboličnom gradu koji je mjesecima bio poprište žestoke bitke. Volodimir Zelenski je juče ujutru rekao da bi gubitak Bahmuta mogao potkopati zamah Ukrajine, primoravajući ih na kompromis sa Vladimirom Putinom. “Neprijateljske snage su imale određeni stepen uspjeha u svojim akcijama usmjerenim na […]