Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Ruski predsjednik visoko ocijenio vojnu saradnju sa Beogradom

25 Novembar 2021
2 min.
Ruski predsjednik visoko ocijenio vojnu saradnju sa Beogradom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem visoko ocijenio vojnu saradnju dvije zemlje, podsjetivši da se redovno održavaju zajedničke vojne vježbe i da se razvija saradnja nadležnih ministarstava.


“I to je, bez sumnje, od koristi za dvije zemlje”, rekao je Putin na početku susreta sa Vučićem u rezidenciji u Sočiju.

Ruski predsjednik je ocijenio da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju bez obzira na pandemiju virusa korona, kao i da je ove godine obim robne razmjene porastao za više od 20 odsto, što znači da će raniji pad biti prevaziđen i da će čak biti ostvaren i rast, prenosi “Sputnjik”.

“Bez obzira na probleme povezane sa pandemijom virusa korona naši odnosi su se održavali i ne samo to, rasli su na svim nivoima i u svim pravcima. A to se prije svega tiče ekonomije”, rekao je Putin.

Prema Putinovim riječima, saradnja dvije zemlje u borbi protiv virusa korona se razvija pozitivno.

“Drago mi je da konstatujem da, ne samo da smo ostvarili isporuku vakcine `sputnjik ve`, nego je organizovana i proizvodnja u Beogradu, što je izuzetno važno za Srbiju i za okolne zemlje u koje možete da izvozite. To je izuzetno pozitivan momenat naše saradnje koji takođe govori o uzajamnom povjerenju i dubokoj saradnji”, istakao je Putin.

On je poželio Vučiću uspjeh na izborima na proljeće i zahvalio mu za pažnju koju lično pridaje razvoju rusko-srpskih odnosa.

“Nadam se da će s tim u vezi birači u Srbiji takođe dati takvu ocjenu. Želim Vam uspjeh na izborima”, rekao je Putin.

Vučić je rekao da su odnosi dvije države na najvišem nivou u istoriji i da se razvijaju u svim oblastima, te zahvalio Putinu za podršku teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Srbije.

“Kao što znate, mi smo strateški partneri i Srbija to smatra svojom privilegijom”, istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija čeka da ruski predsjednik posjeti Hram Svetog Save u Beogradu.

“U prošlosti smo mnogo toga uradili zajedno i mi vas očekujemo u Hramu Svetog Save u Beogradu u kojem smo radove izveli zajedno”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je Putinu izrazio saučešće povodom današnje tragedije u rudniku u Kuzbasu u kojoj je poginulo 11 rudara.

Vučić je poklonio ruskom predsjedniku srebrnu činiju i komplet knjiga.

Glavna tema susreta dva zvaničnika iza zatvorenih vrata je cijena gasa, a biće riječi i o situaciji na zapadnom Balkanu.

SRNA

Povezani članci

Ljekarka kažnjena zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu

Hirurškinja u Austriji kažnjena je zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu u maju ove godine. Starijem pacijentu odstranjena je desna noga umesto leve, a greška je otkrivena tek dva dana kasnije. U sredu je sud u Lincu proglasio 43-godišnjakinju krivom za teški nemar i propisao kaznu od 2.700 evra. Udovici pacijenta, koja je umrla […]

Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni

Meta, Facebookova matična kuća, saopštila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o vakcinaciji kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformisanje u vezi s pandemijom ne popušta. “Vrijeđali su doktore, novinare i zastupnike nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv covida i tvrdeći […]