Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Samardžija: U BiH se i dalje osjećaju posljedice upotrebe osiromašenog uranijuma

15 Septembar 2023
1 min.
Samardžija: U BiH se i dalje osjećaju posljedice upotrebe osiromašenog uranijuma

U BiH se i dalje osjećaju posljedice bombardovanja bivše Jugoslavije municijom sa osiromašenim uranijumom, izjavio je ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.


“Naš stav /o granatama/ je potpuno jasan – prošle su decenije od bombardovanja Jugoslavije /osiromašenim/ uranijumom, a i dalje osjećamo posljedice /upotrebe/ tog oružja. Naši graćani i danas umiru, a djeca se rađaju sa smetnjama u razvoju – to je posljedica bombardovanja takvom municijom”, rekao je novinarima Samardžija.

Prema njegovim riječima, BiH je na osnovu sopstvenog iskustva protiv upotrebe takve municije.

“Mi smo mala zemlja i ne konsultuju nas mnogo. Uprkos tome, želimo da izrazimo svoje mišljenje. Nažalost, imali smo veoma loše iskustvo i morali smo u potpunosti da iskusimo posljedice tih granata”, istakao je Samardžija.

Na pitanje o tome da li je municija sa osiromašenim uranijumom štetnija od obične, Samardžija je rekao da to “apsolutno jeste tako”, objasnivši da će posljedice njene upotrebe uticati na brojne generacije koje dolaze.

Ministarstvo odbrane SAD predstavilo je 6. septembra novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 175 miliona dolara, u kojem je i municija za tenkove “abrams” koja sadrži osiromašeni uranijum.

SRNA

Povezani članci

Rodić: Diana Budisavljević me spasila pakla iz Jasenovca

Kada smo stigle u Zagreb, obe smo bile otpisane. Preživela sam, iako dugo nisam mogla da stojim na nogama od slabosti, ali moja sestra Zorica nažalost nije, ispričala je Srni 85-godišnja Branka Rodić Branka Rodić, penzionerka iz Beograda, rođena u Grubišnom Polju, ima 85 godina, a vjerovatno ne bi napunila ni četiri da nije bilo […]

Domaća proizvodnja mlijeka u padu: Katanac na sve više malih farmi

Proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj, prema riječima domaćih farmera, u stalnom je padu i negativan trend po svemu sudeći biće nastavljen jer su proizvođači pritisnuti niskom otkupnom cijenom, preskupim repromaterijalom i nedostatkom radne snage primorani da smanjuju broj muznih grla pa čak i gase gazdinstva. Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske mljekare su prošli […]