Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Sarajevo: Upozorenje zbog pogoršanja kvaliteta vazduha

15 Januar 2022
2 min.
Sarajevo: Upozorenje zbog pogoršanja kvaliteta vazduha

 U Sarajevu je proglašeno upozorenje zbog pogoršanja kvaliteta vazduha.


Na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježena su prekoračenja graničnih vrijednosti štetnih čestica PM10 od 150 mikrograma po metru kubnom, a na ostalim stanicama od 50 mikrograma po metru kubnom, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Vrijednosti ostalih praćenih polutanata, prvenstveno sumpordioksida na stanici Ilijaš i azotdioksida na Otoci, bilježe porast izmjerenih koncentracija.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna dva dana se očekuje sunčano vrijeme, bez padavina i sa vjetrom slabog intenziteta, te sa temperaturnom inverzijom koja može doprinijeti daljem nakupljanju zagađujućih materija.

Dok je na snazi upozorenje neophodno je da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije, snage veće od 50 kilovata koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, smanje temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno tri stepena Celzijusova.

Neophodno je smanjiti broj radnih sati tehnoloških postrojenja, obezbijediti protok motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama, zabraniti saobraćaj za teretna vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone na glavnom gradskom pravcu od Baščaršije do Nedžarića, naveli su iz kantonalne Vlade.

Na području opština Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža – ispod 700 metara nadmorske visine uvodi se zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu euro dva i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa.

Uvodi se zabrana održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, te se predviđa i pomijeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije, uslužnih djelatnosti sa ciljem rasterećenja kapaciteta javnog prevoza i saobraćajnih gužvi.

Iz kantonalnog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine podsjećaju da su na snazi i mjere pripravnosti, kao i sve ostale kontinuirane mjere propisane Planom.

Stanovništvu je upućen i apel da na najmanju moguću mjeru smanji korištenje motornih vozila.

SRNA

Povezani članci

Na tržištu BiH dominira pivo iz Srbije i vino iz Hrvatske

U toku prošle godine u Bosnu i Hercegovinu uvezen je alkohol vrijedan oko 191.654.411 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Kako su za “Nezavisne” rekli iz UIO BiH, od ovog iznosa je najviše uvezeno piva od slada, i to 155.663.488 kilograma, ukupne vrijednosti 116.902.715 KM. “Zatim slijedi uvoz nedenaturisanog etilnog alkohola sa volumenskim […]

Objavljeni detalji izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo

Ovih dana završen je jedan od zahtjevnijih radova na dionici autoputa Sremska Rača- Kuzmin. Postavljen je most preko Save. Konkstrukcija teška 5.500 tona u dijelovima je u Srbiju stigla iz Turske, sklopljena je na savskoj obali i nakon 6 mjeseci postavljena na stubove. To je korak bliže izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.Vrijednost komercijalnog ugovora izgradnje ovog autoputa, koji je potpisan […]