Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Sastali se Orban i Putin: Mađarska će uskoro jedina razgovarati i sa Rusijom i sa Ukrajinom (VIDEO)

05 Juli 2024
2 min.
Sastali se Orban i Putin: Mađarska će uskoro jedina razgovarati i sa Rusijom i sa Ukrajinom (VIDEO)

Mađarska će uskoro postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da vodi dijalog i sa Rusijom i sa Ukrajinom, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Broj zemalja koje imaju mogućnost da razgovaraju sa obje strane sukoba u Ukrajini se smanjuje. Mađarska će, vjerovatno, uskoro postati jedina zemlja koja razgovara i sa Rusijom i sa Ukrajinom”, rekao je Orban tokom sastanka u moskovskom Kremlju.

Orban je izrazio želju da sazna stav Putina u vezi pitanja koja su važna za Evropu, uz napomenu da namjerava da razgovara sa ruskim liderom o brojnim važnim pitanjima.

Putin je istakao da mu je veoma drago da vidi Orbana u Moskvi i da imaju o čemu da razgovaraju.

On je naveo da namjerava da razgovara sa mađarskim premijerom o bilateralnim odnosima, ali i o svim detaljima situacije u vezi sa Ukrajinom, prenio je “Sputnjik”.

“Nadam se da ćemo imati mogućnost da razmijenimo mišljenja o izgradnji bilateralnih odnosa u ovoj teškoj situaciji i da razgovaramo o perspektivama razvoja najveće evropske krize – imam u vidu ukrajinski pravac”, naglasio je Putin.

Orban je zahvalio Putinu na prijemu u teško vrijeme za Rusiju.

“Hvala što ste me primili danas. Ovo nije naš prvi sastanak”, napomenuo je mađarski premijer, istakavši da je današnji sastanak “poseban”.

Orban je po slijetanju u Moskvu saopštio da je njegova posjeta nastavak mirovne misije, te da će pokušati da nađe rješenje za ukrajinsku krizu. U mađarskoj delegaciji je i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Ruski predsjednik je rekao Orbanu da razumije da on ovaj put nije stigao u Moskvu “samo kao dugogodišnji partner, nego i kao predsjedavajući u EU”.

Putin je najavio da će upoznati mađarskog premijera sa detaljima prijedloga Moskve za mirno rješavanje ukrajinske krize.

On je zatražio od Orbana da ga informiše o stavu Mađarske i EU o situaciji u Ukrajini.

Putin je dodao da je primjetan pad u trgovinskim odnosima Rusije i Mađarske i naglasio da na tom planu ima na čemu da se radi.

SRNA

Povezani članci

Kivni na Budimpeštu: Mađarskoj žele oduzeti predsjedavanje EU

NJemačka smatra da postoji opcija oduzimanja predsjedavanja EU od Mađarske, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Sebastijan Fišer. On je ocijenio da je Budimpešta nanijela “veliku štetu” u prvih 12 dana svog mandata. “Da vidimo kako se nastavlja mađarsko predsjedavanje Savjetom. Sada je 12. dan i već je nanesena velika šteta”, rekao je Sebastijan Fišer […]

U urušavanju škole u Nigeriji 22 učenika poginula, 132 spasena iz ruševina

Najmanje 22 učenika je poginulo u Nigeriji kada se srušila dvospratna školska zgrada u centralnom dijelu zemlje, saopštile su lokalne vlasti. Pod ruševinama su bila zarobljena 154 učenika, a 132 su spasena i smještena u bolnice zbog povreda, izjavio je portparol policije u nigerijskoj saveznoj državi Plato, gdje se incident dogodio u petak, prenosi Skaj […]