Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Savjet bezbjednosti UN-a o situaciji u BiH

15 Maj 2024
2 min.
Savjet bezbjednosti UN-a o situaciji u BiH

Savjet bezbjednosti UN održaće danas redovnu polugodišnju debatu o situaciji u BiH.

Sjednica će početi u 16.00 časova po srednjeevropskom vremenu, najavljeno je u zvaničnom rasporedu objavljenom na internet stranici Savjeta bezbjednosti UN.

Vlada Srpske dostavila je ranije svoj izvještaj sa posebnim osvrtom na posljedice eventualnog usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Prethodni, vanredni sastanak Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u BiH održan je u utorak, 30. aprila na zahtjev Rusije.

Predstavnici Rusije zakazali su tada vanrednu sjednicu kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti institucija BiH pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji pod nazivom “Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995”, čiji su sponzori Njemačka i Ruanda, trebalo je da bude održano danas, ali je odgođeno za 23. maj.

Ovo je treći put da se glasanje o rezoluciji o Srebrenici prolongira.

Kosponzori rezolucije su i međuregionalna grupa zemalja, uključujući SAD, Francusku, Hrvatsku i Sloveniju.

Stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija nikad neće prihvatiti takvu rezoluciju jer nije u saglasnosti sa Dejtonskim sporazumom, s obzirom da jedan od entiteta, koji čine BiH, nije dao svoju saglasnost. On je, takođe, rekao da će nacrt rezolucije destabilizovati zemlju.

SRNA

Povezani članci

Zaharova: Ako Palestina treba da dobije državu pregovorima, šta je s Kosovom?

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu američkog zvaničnika da predsjednik Džozef Bajden smatra da palestinsku državnost treba dostići pregovorima, a ne jednostranim priznanjima. Ona je u objavi na svom Telegram kanalu podsjetila da jednostrano proglašena nezavisnost tzv. Kosova nije došla kroz pregovore Beograda i Prištine, kao što se od Palestine […]

Posle Norveške, Irska i Španija priznale Palestinu

Poslije Norveške, Španija i Irska su priznale palestinsku nezavisnost, saopštili su danas premijeri te dvije zemlje Pedro Sančez i Sajmon Haris. – Danas, Irska, Norveška i Španija objavljuju da će priznati državu Palestinu. Svako od nas će preduzeti neophodne korake da ta odluka stupi na snagu. Uvjeren sam da će nam se još neke zemlje […]