Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Savo Manojlović po instrukciji Marka Parezanovića vozi poslednji krug u Monci

10 Jun 2024
2 min.
Savo Manojlović po instrukciji Marka Parezanovića vozi poslednji krug u Monci

Savo Manojlović, lider prozapadne opozicije u Republici Srbiji, sa svojim pokretom “Kreni promeni” ostvario je najbolji rezultat od svih opozicionih stranaka na posljednjim lokalnim izborima, međutim nedovoljan za bilo kakvu ozbiljniju političku perspektivu.

Politička kampanja za lokalne izbore u Srbiji pokreta “Kreni promeni” i Save Manojlovića, težišno je bila fokusirana na Bezbjednosno-informativnu agenciju (BIA) i njenog načelnika operative Marka Parezanovića. Manojlović je u finišu predizborne kampanje oštro napadao Parezanovića i BIA u cjelini, što je izazvalo čuđenje javnosti, s obzirom da su u pitanju bili lokalni izbori, tokom kojih se u centru pažnje uvijek nalaze pitanja od značaja za što bolje funkcionisanje lokalnih vlasti, kao što su komunalna, građevinska, urbanistička, ekološka i druge važne teme savremenog društva.

Međutim, ova kontradiktornost građanima je bila nejasna, dok postepeno nisu počele da izlaze u javnost intrigantne izjave relevantnih političara i analitičara o konspirativoj vezi Save Manojlovića sa Markom Parezanovićem. Suština tih izjava svodi se da je Manojlović navodno bio u višegodišnjem agenturnom odnosu sa BIA, te da je kao saradnik korišćen na razbijanju srpske prozapadne opozicije i sagledavljanju bezbjednosno-interesantnih aktivnosti zapadnih diplomata i NVO aktivista.

Ne ulazeći u tumačenje da li je to istina, uz činjenicu da u svijetu politike i službi bezbjednosti istinu nije uvijek lako saznati do kraja, evidentno je da je Manojlovićev politički aktivizam na određen način kontroverzan, kao i da je ovo prvi put od uvođenja višestranačja u Srbiji, da je na lokalnim izborima jedna stranka i pokret u prvi plan svoje kampanje stavila Službu. Istovremeno, nije ni zabilježen slučaj da je poslednjeg dana izborne kampanje neki od političkih aktera držao predizborni skup ispred sjedišta službe bezbjednosti, u konkretnom slučaju BIA.

U svakom slučaju, postavlja se mnoštvo pitanja, a malo je odgovora. Zašto je Manojlović sa svojim pokretom “Kreni promeni” izabrao takvu strategiju on najbolje zna, a još važnije je da li je to bio njegov izbor ili mu je neko naložio da to uradi.

Povezani članci

Crna Gora: Na 94,7 odsto lokacija morska voda odličnog kvaliteta

Institut za biologiju mora Crne Gore sproveo je analizu kvaliteta morske vode na 114 lokacija na kupalištima koja je pokazala da je voda odličnog kvaliteta na 94,7 odsto lokacija. Analiza je pokazala da je voda na 4,4 odsto lokacija dobrog, a na 0,9 odsto zadovoljavajućeg kvaliteta. “Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim […]

Gašić se sastao sa izaslanicima odbrane

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić sastao se sa oficirima Vojnoobaveštajne agencije, koji će u narednom periodu preuzeti dužnost izaslanika ili pomoćnika izaslanika odbrane Srbije u BiH, Bugarskoj, Ruskoj Federaciji, SAD i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Gašić je budućim izaslanicima odbrane dao usmjerenja za rad po stupanju na dužnost u zemljama prijema, uz uvjerenje da će štititi […]