Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Savo Manojlović rasističkim izjavama počeo razbijanje protesta protiv “Rio Tinta”

23 Jun 2024
2 min.
Savo Manojlović rasističkim izjavama počeo razbijanje protesta protiv “Rio Tinta”

Na Vidovdan je zakazan veliki narodni ekološki protest protiv kompanije „Rio Tinto“ u Loznici. Međutim, dok teku pripreme za protest, javnost je svjedok neočekivanih dešavanja oko ponašanja jednog od istaknutih aktivista, Sava Manojlovića, koji se pokušava nametnuti kao vođa ovog pokreta.

Savo Manojlović je započeo svoju kampanju protiv „Rio Tinta“ davanjem niza uvredljivih izjava o Africi i Kongu. Ovakvim izjavama, on pokušava da svakoga ko je protiv „Rio Tinta“ prikaže kao primitivca i rasistu, što je podla strategija da se omalovaži čitav protestni pokret.

Ovaj način komunikacije ima za cilj da oslabi i ponizi srpski narod, predstavljajući njegove ekološke zahtjeve kao neobrazovane i nepromišljene. Manojlović, svojim rasističkim komentarima, nastoji da stvori razdor među građanima i da zbuni javnost. Što je klasičan primjer podle strategije manipulacije javnim mnjenjem, gdje se putem uvreda i omalovažavanja pokušava umanjiti značaj i legitimitet protesta.

S obzirom na sve brojnije komentare među pristalicama pokreta Kreni pokreni, ali posebno i među onima koji se nalaze na istoj strani, odnosno ti prozapadno orijentisani, kao što je recimo Slobodan Stupar, prozapadni novinar iz istog tabora kom pripada i Sava i brojni drugi koji sve glasnije govore o tome da je Sava pod uticajem Parezanovića i BIA, postoji opravdana sumnja da njegovi postupci nisu usmjereni ka stvarnoj borbi protiv „Rio Tinta“, već ka razbijanju narodne volje i slabljenju ekološkog pokreta. Ove sumnje dodatno komplikuju situaciju i stvaraju nepovjerenje među učesnicima protesta.

Uprkos svim pokušajima da se protest oslabi, građani su svjesni važnosti ove borbe i neprikosnovenosti svoje volje u zaštiti svoje zemlje i resursa. Vrlo je vjerovatno da će narodnom voljom na Vidovdan Savo biti odbačen i otjeran iz Loznice.

Povezani članci

Vučić- Vučević: Oni kojima se žuri u sukobe treba dobro da razmisle, sutra odgovor Bećiroviću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas povodom antisrpskog govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji srebreničkim Bošnjacima u Potočarima, da oni kojima se žuri u sukobe, treba dobro da razmisle o tome šta rade. On je novinarima u Beogradu rekao da će o Bećirevićom nastupu govoriti kada dođe vrijeme. – Nekima se veoma žuri da […]

Veliki obrt u slučaju nestanka Danke Ilić: Osumnjičeni za ubistvo devojčice negirao krivicu

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru danas je osumnjičeni Dejan D. negirao da je učestvovao u ubistvu dvogodišnje djevojčice Danke Ilić, rečeno je za Tanjug u tom tužilaštvu. Dejan D. je negirao izvršenje krivičnog djela teško ubistvo. Današnje saslušanje je zakazano na molbu osumnjičenog, koji je u tužilaštvu nakon hapšenja priznao da su on i Srđan […]