Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Šešlija: U planu uvođenje novih procedura liječenja

10 Februar 2024
4 min.
Šešlija: U planu uvođenje novih procedura liječenja

Direktor Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija rekao je da je ova zdravstvena ustanova treću godinu zaredom završila poslujući pozitivno, te najavio da je u planu uvođenje novih procedura liječenja i razvoj operativnih procedura u oblasti ginekologije.

Šešlija je rekao da je u Bolnici “Srbija” prošle godine bilo 14.300 hospitalizovanih pacijenata, što je rekordan broj od kada postoji ova zdravstvena ustanova, dok je pruženo više od 250.000 ambulantnih usluga, što je znatno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

On je naveo da rezultati ostvareni u proteklih pet godina, otkako su se uselili u novi objekat Bolnice čiju izgradnju je finansirala Vlada Republike Srpske, ukazuju na vidne pomake u poslovanju, kao i da su povratili povjerenje pacijenata, što je bio i prioritetan cilj.

“Raduje nas što smo u svim odjeljenjima postigli bolje rezultate u odnosu na prethodne godine”, rekao je Šešlija i dodao da je najvažniji da su vratili povjerenje građana u Opštu hirurgiju koja je imala uvećanje posla za 30 odsto po određenim procedurama koje izvode.

Šešlija je naveo da je na Odjeljenju oftalmologije u protekloj godini obavljeno više od 600 operacija katarakte, što je, kaže, značajan rezultat za ovu zdravstvenu ustanovu.

“Ovo odjeljenje, na čelu sa doktorom Đorđem Pejićem, bilježi sjajne rezultate i lider smo u pružanju tih usluga na istoku Republike Srpske”, rekao je Šešlija, te dodao da se takve usluge pružaju još samo u Univerzitetsko-kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci.

On je ukazao da, zahvaljujući saradnji sa gostujućim profesorom Predragom Aleksićem, unaprijeđen rad i Odjeljenja urologije, na kojem su omogućene usluge koje se ne pružaju u ostalim zdravstvenim ustanovama, osim u UKC-u u Banjaluci.

Šešlija je napomenuo i da interističke grane bilježe konstantno dobre rezultate, kao i Odjeljenje ginekologije gdje su u 2023. godini imali 60 poroda više nego prethodne godine.

“I ovaj podatak pokazuje da se čitava regija polako okreće prema našoj bolnici, što je i cilj”, istakao je Šešlija.

On je rekao da su ove godine ostvarili saradnju sa doktorom Igorom Elezom, koji pruža usluge ugradnje proteza kuka i koljena.

“Doktor Elez to radi na najsavremeniji način i već smo imali prve operacije. Rezultati ove saradnje biće vidljivi, kako u Republici Srpskoj, tako i u cijeloj regiji”, poručio je Šešlija, te dodao da će se to odraziti na poslovanje Bolnice.

On je istakao da je jedan od ciljeva da razviju operativne zahvate iz ginekologije, dodajući da su već angažovali ljekara Željka Pavlovića koji je nekada radio u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Plan je da angažujemo i neka značajna imena iz Srbije i na taj način zaokružimo kompletno pružanje usluga iz oblasti ginekologije jer sada imamo znatan odliv pacijenata u Nevesinje, gdje dolaze stručnjaci iz inostranstva”, rekao je Šešlija.

On je istakao da Bolnica ima odličnu saradnju i sa vaskularnim hirurgom Milankom Maksićem i sa profesorom Vladom Cvijanovićem na torakalnoj hirurgiji sa kojim radi i njihov doktor Nenad Ždrale.

Šešlija je naglasio da su angažovanjem doktora Nenada Laketića sa Instituta “Čigota” na Zlatiboru uspjeli da smanje troškove pacijenata i da im pruže najuspješniju terapiju za liječenje bolesti štitne žlijezde, a operativne zahvate vrši ljekar Đorđe Pejić, čime je zaokružena cjelina.

“Ove godine planiramo da održimo četvrti Simpozijum doktora medicine na kojem ćemo obraditi teme iz opšte hirurgije i dovesti najveće stručnjake iz te oblasti sa Balkana, te uvesti neku od procedura koja do sada nije pružana u našoj ustanovi”, naglasio je Šešlija.

Kada je riječ o stručnom kadru, Šešlija je rekao da trenutno uspijevaju da održe sistem rada u zakonskim okvirima o pružanju zdravstvene zaštite sa postojećim kadrom i značajnim angažmanom ljekara iz drugih ustanova.

Prema njegovim riječima, problem predstavlja to što na svakom odjeljenju imaju minimalan broj potrebnih radnika, a da bi uspjeli organizovati proces rada, neophodno je da dovode i ljekare iz drugih zdravstvenih ustanova.

“Ova godina će biti izazovna za nas jer će u Sarajevu biti otvorena jedna od najvećih privatnih klinika u BiH, koja već pregovara sa doktorima kako u zdravstvenom sistemu Federacije BiH, tako i Republike Srpske”, istakao je Šešlija, te dodao da je “na najvećem udaru” Bolnica “Srbija” zbog blizine i kadra koji je interesantan i ostalim klinikama.

Šešlija je poručio da Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu mora biti od prioritetnog značaja za zdravstveni sistem Srpske jer je, kako kaže, garant očuvanja i opstanka Istočnog Sarajeva.

SRNA

Povezani članci

U avgustu Sajam zdrave hrane

Sajam zdrave hrane, domaćih i unikatnih proizvoda i rukotvorina biće održan 16. i 17. avgusta u Istočnom Novom Sarajevu. Na Sajmu je planirano predstavljanje udruženja, te postojećih i budućih preduzetnika iz cijele Republike Srpske koji u ponudi imaju domaće proizvode, unikatne radove i rukotvorine i žele ih predstaviti građanima Istočnog Sarajeva i okoline. Svim izlagačima […]

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo darovali krv

Akciju dobrovoljnog davanja krvi podržalo je 38 pripadnika Policijske uprave Istočno Sarajevo. Inspektor u Sektoru policije Milan Božić rekao je da su se tradicionalno odazvali akciji davanja krvi, uvažavajući potrebe Zavoda za transfuzijsku medicinu Srpske. On je naveo da je njemu danas 33. put kako daje krv, što čini već 20 godina. Božić je naveo […]