Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Šešlija: Uz četiri nove specijalizacije, u Bolnici “Srbija” u proteklih pet godina 43 nova doktora

11 Juli 2024
2 min.
Šešlija: Uz četiri nove specijalizacije, u Bolnici “Srbija” u proteklih pet godina 43 nova doktora

U skladu sa planom i programom za ovu godinu Bolnica Srbija u Istočnom Sarajevu raspisuje konkurs za četiri specijalizacije. Tokom proteklih pet godina kroz 39 specijalizacija ova ustanova kontinuirano radi na usvaršavanju svog doktorskog kadra što garnatuje opstanak i efikasno funkicionisanje bolnice.

Doktorica Olivera Drašković je svojevremeno bila student generacije na fakultetu u Foči , a sada je specijalizant interne medicine.

– Svi provodimo oko dvije godine u našoj ustanovi ovdje u Bolnici Srbija, zatim idemo u Foču i nakon toga u dogovoru sa mentorom idemou Banjaluku, a nakon toga dalje u Beograd – naglasila je doktor Olivera Drašković, specijalizant interne medicine.

Procjene za specijalizaciju se prave na osnovu analiza tj. konkursi se raspisuju prema potrebama deficintarnog kadra koji je neophodan za razvoj i funkcionisnje ove zdravstvene ustanove.

– Trenutno su raspisana tri konkursa, iz opšte, infektivne i urologije dok će do kraja godine biti raspisan konkurs za otorinu. Imali smo probleme sa specijalizacijama. Dosada smo u zadnjih pet god imali 39 specijalizacija, a  sa ovim doći ćemo do broja 43 – rekao je Nebojša Šešlija, direktor Bolnice Srbija.

Јedna grupa specijalizanata upisana je na faklutet u Foči a druga grupa, njih devet, na Medicinski fakultet u Banjaluci. Tokom specijalizacije, dio edukacije je u bolnici Srbija gdje specijalizanti sa svojim kolegama uče osnove, a nakon toga idu u ustanovu koju dogovore sa mentorom.

– Osnovna specijalizacija traje četiri godine, a imamo specijalizacije koje traju šest godina kao što su neurohirurgija. Ne postaje se doktor preko noći. To su ozbiljna školovanja. Kad završi specijalizaciju potrebno je vrijeme da on postane suvren u svojoj struci – poručio je doktor Đorđe Pejić, pomoćnik direktora za medicinske poslove.

Nakon specijalističkog staža doktori dolaze da rade u Bolnicu Srbija gdje su prava i obaveze jasno definisane ugovorom. Kroz raspisivanje specijalizacija i planiranje kadrovske politike, bolnica Srbija rješava problem odlaska doktora u penziju kao i problem konkurencije.

RTRS

Povezani članci

Otvorena “Kalinovačka kuća” – 20 odsto subvencije proizvođačima (FOTO)

 U Kalinoviku je danas otvorena “Kalinovačka kuća” u kojoj će se prodavati domaći proizvodi sa područja ove lokalne zajednice, a u čiju izgradnju je uloženo 185.000 KM. Za izgradnju i opremanje “Kalinovačke kuće” iz budžeta opštine je izdvojeno 135.000 KM, a 50.000 KM je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke. Načelnik opštine Kalinovik […]

Trnovo: Održana Svečana akademija – uručena priznanja

U Trnovu je sinoć održana Svečana akademija povodom slave opštine – Petrovdana, na kojoj su uručena priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i kolektivima. Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da je opština večeras dodijelila priznanja onima koji su zaslužni za razvoj ove lokalne zajednice. Povelja opštine dodijeljena je direktoru “Sarajevo gasa” Istočno Sarajevo i predsjedniku […]