Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

“Šibati Dodika, a Nato trupe da preplave Bosnu! U britanskom parlamentu debata o situaciji u BiH, glavni ton dali lobisti Bošnjaka

20 Januar 2022
2 min.
“Šibati Dodika, a Nato trupe da preplave Bosnu! U britanskom parlamentu debata o situaciji u BiH, glavni ton dali lobisti Bošnjaka

U sve očiglednijoj nameri da “vežu ruke” Miloradu Dodiku, u korenu saseku težnje Republike Srpske da se izbori za dejtonska i ustavna prava, pokidaju veze Beograda i Banjaluke i, usput, da se isteraju Rusija i Kina iz Bosne i Hercegovine i regiona – zvanični London ponovo aktivira i dobro poznate lobiste za “bošnjačko pitanje” i oživljava matricu da su Srbi isključivi krivci za sve.

Tako su učesnici rasprave o situaciji u BiH, koja je u sredu održana u Komitetu za spoljne poslove Britanskog parlamenta, gotovo papagajski ponavljali: srpskog člana Predsedništva BiH i rukovodstvo Srpske treba “šibati” sankcijama, a NATO mora da preplavi Bosnu kako bi se “odvratili secesionisti”. Udarano je i na Moskvu i Peking i njihov “maligni uticaj” u regionu, ali i na sve ostale koji ne slede slepo politiku rušenja Srpske.

Da je ova debata unapred dobro režirana bez sumnje ukazuje i izbor svedoka na raspravi, sva tri iz redova samo jednog konstitutivnog naroda u BiH, bošnjačkog, čiji je dosadašnji angažman i te kako poznat Srbima sa obe strane Drine.

Tako je svoje viđenje situacije u BiH dala baronesa Arminka Helić, članica Doma lordova, glavni bošnjački lobista u Belikoj Britaniji, kojoj se pripisuje i skandalozna rezolucija o genocidu u Srebrenici, na svu sreću, stopirana u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija od strane Rusije. Ona je poznata i po jakim vezama sa bivšim britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom. Sa njim i glumicom Anđelinom DŽoli, autorkom kontroverznog filma o ratu u BiH “U zemlji krvi i meda”, zajedno je 2014. obilazila BiH, uključujući i Srebrenicu, dosoljavajući monstruozne narative o masovnim seksualnim zločinima koje su Srbi navodno počinili tokom devedesetih.

Baronesa se poslednjih meseci, a posebno od nametanja Inckovog zakona o negiranju genocida, ponovo politički aktivirala, ne krijući da joj je Dodik “trn u oku”. Na raspravi je tražila još jače sankcije za “korumpiranog Dodika” i napala Rusiju i Kinu, ali i Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku jer otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu.

Ništa manje oštar nije bio ni drugi svedok, poslanik u Parlamentu BiH Damir Arnaut, inače sin bivšeg ambasadora u Beogradu Boriše Arnauta, koji se smatra odgovornim za davanje bosanskog državljanstva hiljadama mudžahedina tokom rata. Tako je mlađi Arnaut, kojeg su u sarajevskim krugovima nazivali “privatnim diplomatom” Harisa Silajdžića (kome je bio savetnik za ustavnopravna pitanja) takođe tražio da se sve zemlje pridruže sankcijama Dodiku i optužio Rusiju da ima “najzloćudniji” uticaj u regionu.

Novosti

Povezani članci

Šestoro mrtvih u napadu u tržnom centru u Sidneju (VIDEO)

Pet osoba je ubijeno, a više ih je povrijeđeno u napadu nožem koji je izvršio muškarac u tržnom centru u blizini plaže Bondi u Sidneju, javili su australijski mediji. Napadača je ubila policija koja je saopštila da se dogodio ozbiljan incident i da su pripadnici snaga reda pucali na napadača. U saopštenju se dodaje da […]

Preminuo čuveni modni kreator Roberto Kavali

Poznati italijanski modni dizajner Roberto Kavali preminuo je danas u Firenci u 83. godini, javili su lokalni mediji. Kavali je postao poznat široj javnosti 1970. godine kada je imao svoju prvu modnu reviju u Parizu. Početkom sedamdesetih godina izmislio je i patentirao inovativni proces štampe na koži i otvorio je prvu manju radu “Limbo” u […]