Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Sijarto: Nema smisla kažnjavati demokratski izabranog zvaničnika

13 Februar 2024
2 min.
Sijarto: Nema smisla kažnjavati demokratski izabranog zvaničnika

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto istakao je da je Vlada njegove zemlje protiv evropskih sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i da nema smisla kažnjavati demokratski izabranog zvaničnika jer to samo pogoršava situaciju


Sijarto smatra da evropske sankcije nikad nigdje nisu uspjele, navodeći da umjesto toga Budimpešta, koja je čest Dodikov sagovornik, preferira dijalog i raspravu, te da kroz te razgovore shvata da je on apsolutno predan evropskom putu svoje zemlje.

Mađarski šef diplomatije smatra da se ubrzanje članstva u EU treba iskoristiti jer to će ujediniti sve zvaničnike i narode u BiH i smanjiti tenzije.

Sijarto tvrdi da je Srbija spremna sutra da uđe u EU i da bez nje, kao najveće i najsnažnije zemlje zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području.

“Srbija je ponosna nacija. Zato vjerujem da se pristup birokratije iz Brisela treba promijeniti prema njoj”, naglasio je Sijarto, koji smatra da Srbiju ne treba uslovljavati pitanjem Kosova za članstvo u EU.

Govoreći o proširenju EU, Sijarto je naglasio da taj projekt nije završen sve dok njegovim članicama ne postanu sve zemlje zapadnog Balkana, prenose hrvatski mediji.

“Vjerujemo da EU više treba zapadni Balkan nego što njemu treba članstvo”, rekao je Sijarto juče u Petrinji gdje je otvorio novu osnovnu školu, izgrađenu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio grad krajem 2020. godine, a za koju je Mađarska donirala oko 22 miliona evra.

SRNA

Povezani članci

Neplanirani prekid u isporuci električne energije na području više opština u Srpskoj

Zbog kvara na elektroenergetskim objektima u vlasništvu preduzeća Elektroprenos BiH došlo je do neplaniranog prekida isporuke električne energije u više opština u Srpskoj, saopštilo je preduzeće “Elektrodistribucija” a.d. Pale “Obavještavamo potrošače električne energije na području opština Novo Goražde, Višegrad, Rogatica, Čajniče, Rudo, Sokolac i Foča da se danas u 13:34 časova desio prekid u isporuci […]

Ističe rok za predaju kandidatskih lista, samo jedna stranka “napada” sve

Rok za predaju kandidatskih lista za predstojeće lokalne izbore, koji će biti održani 6. oktobra, ističe danas, a stranke u Srpskoj i tokom vikenda su vijećale o ključnim imenima sa kojima će u trku za gradonačelnike, načelnike i odbornike. Iz najveće vladajuće stranke u Srpskoj u petak su poručili da izlaze na izbore u 76 […]