Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Sijarto: Nema smisla kažnjavati demokratski izabranog zvaničnika

13 Februar 2024
2 min.
Sijarto: Nema smisla kažnjavati demokratski izabranog zvaničnika

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto istakao je da je Vlada njegove zemlje protiv evropskih sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i da nema smisla kažnjavati demokratski izabranog zvaničnika jer to samo pogoršava situaciju


Sijarto smatra da evropske sankcije nikad nigdje nisu uspjele, navodeći da umjesto toga Budimpešta, koja je čest Dodikov sagovornik, preferira dijalog i raspravu, te da kroz te razgovore shvata da je on apsolutno predan evropskom putu svoje zemlje.

Mađarski šef diplomatije smatra da se ubrzanje članstva u EU treba iskoristiti jer to će ujediniti sve zvaničnike i narode u BiH i smanjiti tenzije.

Sijarto tvrdi da je Srbija spremna sutra da uđe u EU i da bez nje, kao najveće i najsnažnije zemlje zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području.

“Srbija je ponosna nacija. Zato vjerujem da se pristup birokratije iz Brisela treba promijeniti prema njoj”, naglasio je Sijarto, koji smatra da Srbiju ne treba uslovljavati pitanjem Kosova za članstvo u EU.

Govoreći o proširenju EU, Sijarto je naglasio da taj projekt nije završen sve dok njegovim članicama ne postanu sve zemlje zapadnog Balkana, prenose hrvatski mediji.

“Vjerujemo da EU više treba zapadni Balkan nego što njemu treba članstvo”, rekao je Sijarto juče u Petrinji gdje je otvorio novu osnovnu školu, izgrađenu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio grad krajem 2020. godine, a za koju je Mađarska donirala oko 22 miliona evra.

SRNA

Povezani članci

Višković potpisao Memorandum o rekonstrukciji dijela puta Foča- Šćepan Polje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas sa predstavnicima Kineske korporacije za puteve i mostove /CRBC/ Memorandum o izgradnji dijela magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, vrijedan oko 100 miliona evra. Višković je rekao novinarima u Banjaluci da je planirana izgradnja oko 15 kilometara magistralnog puta. “Kao što znate ta dionica je oko dvadesetak kilometara, […]

Rogatica: Usvojen program rada načelnika

Skupština opštine Rogatica usvojila je Program rada načelnika opštine za ovu godinu u kojem je definisano 27 tačaka, što su ujedno i ciljevi razvoja lokalne zajednice, te poboljšanje ukupnog kvaliteta društvenog života u svim oblastima. U programu rada načelnika kao prioriteti našli su se i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u Novom naselju u Rogatici, […]