Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Skandal u Bugarskoj nakon glasanja u UN o Srebrenici

01 Jun 2024
1 min.
Skandal u Bugarskoj nakon glasanja u UN o Srebrenici

Bugarski mediji objavili su prepisku u kojoj predsjednik privremene Vlade Dimitar Glavčev Bugarske poziva svog predstavnika pri UN Ličezara Stoeva da se uzdrži od glasanja o rezoluciji.

Zahtjev je stigao od tehničkog premijera neposredno prije glasanja, 23. maja, u kojem Glavčev, koji je i ministar spoljnih poslova, ističe da ta inicijativa dovodi do povećanja tenzija u svijetu i na Balkanu.

Bugarski predstavnik u UN odbio je da ispoštuje naredbu uz obrazloženje da je Bugarska koautor dokumenta.

Vlada je kasnije saopštila da je prepiska koja je procurila samo dio procesa donošenja odluka i da ne pokazuje njegovu pravu sliku.

Bugarski mediji su naveli da je bivši premijer i lider najveće političke snage GERB Bojko Borisov imao odlične odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Koalicija “Nastavljamo promjene” i “Demokratska Bugarska” optužile su glavnog rivala – GERB da pokušava da utiče na bugarsku poziciju u UN i da podržava “prorusku poziciju”. GERB je odbacio optužbe za pokušaj takvog uticaja.

“GERB se ne miješa u rad tehničke vlade i nema nikakve veze sa skandalom oko stava Bugarske o rezoluciji UN o Srebrenici”, poručio je poslanik GERB-a Danijel Mitov, prenosi “Sputnjik”.

Povezani članci

Mandić inicirao obnavljanje Njegoševe kapele na Lovćenu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić zvanično je danas inicirao obnavljanje Njegoševe kapele na Lovćenu i istakao da je Crna Gora dovoljno zrelo društvo i zajednica da realizuje ovu plemenitu ideju, koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi. Mandić je danas u Vladinom domu na Cetinju priredio svečanu ceremoniju povodom dodjele Trinaestojulske nagrade koja […]

Vučić: Nadam se da im neće pasti na pamet da ukinu Republiku Srpsku i ubijaju srpski narod (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija neće da nasjeda na provokacije koje dolaze iz BiH niti da ratuje sa Bošnjacima. – Јa vam sad otvoreno kažem – mi nećemo da ratujemo protiv vas. Možete da radite šta hoćete, možete da izmišljate, možete da provocirate koliko hoćete, a mi nećemo da ratujemo protiv […]