Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Skandal u Bugarskoj nakon glasanja u UN o Srebrenici

01 Jun 2024
1 min.
Skandal u Bugarskoj nakon glasanja u UN o Srebrenici

Bugarski mediji objavili su prepisku u kojoj predsjednik privremene Vlade Dimitar Glavčev Bugarske poziva svog predstavnika pri UN Ličezara Stoeva da se uzdrži od glasanja o rezoluciji.

Zahtjev je stigao od tehničkog premijera neposredno prije glasanja, 23. maja, u kojem Glavčev, koji je i ministar spoljnih poslova, ističe da ta inicijativa dovodi do povećanja tenzija u svijetu i na Balkanu.

Bugarski predstavnik u UN odbio je da ispoštuje naredbu uz obrazloženje da je Bugarska koautor dokumenta.

Vlada je kasnije saopštila da je prepiska koja je procurila samo dio procesa donošenja odluka i da ne pokazuje njegovu pravu sliku.

Bugarski mediji su naveli da je bivši premijer i lider najveće političke snage GERB Bojko Borisov imao odlične odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Koalicija “Nastavljamo promjene” i “Demokratska Bugarska” optužile su glavnog rivala – GERB da pokušava da utiče na bugarsku poziciju u UN i da podržava “prorusku poziciju”. GERB je odbacio optužbe za pokušaj takvog uticaja.

“GERB se ne miješa u rad tehničke vlade i nema nikakve veze sa skandalom oko stava Bugarske o rezoluciji UN o Srebrenici”, poručio je poslanik GERB-a Danijel Mitov, prenosi “Sputnjik”.

Povezani članci

Pronađeni crvi u Bajaderi: Iz “Kraša” tvrde da nisu krivi (FOTO)

U Bajaderi kupljenoj prošle sedmice u koprivničkom Intersparu otkriveni su crvi, što je šokiralo kupca. Slična situacija dogodila se s Bajaderom kupljenom na istom mjestu u januaru, a zatim ponovo krajem juna. “U tvornički upakiranoj ambalaži popularne slastice, s urednim rokom valjanosti (do 2.1.2025.), izmilili su debeli, bijeli crvi!” objavilo je na Facebooku Udruženje potrošača […]

Prevare na aplikaciji Temu

Kineski gigant onlajn kupovine “Temu” zaludio je čitav svijet, pa tako i Srbe i ostatak Balkana. Međutim, u posljednje vrijeme, potrošači su na ovoj aplikaciji za kupovinu uočili izvjesne promjene koje su mnoge iznervirale. Na aplikaciji se sada često može vidjeti da je istaknuta cijena samo za jedan komad, pa makar to bila i obuća. […]