Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Skoro potpuno vakcinisana zemlja ponovo uvodi ograničenja koja bi mogla trajati 15 godina

31 Juli 2021
2 min.
Skoro potpuno vakcinisana zemlja ponovo uvodi ograničenja koja bi mogla trajati 15 godina

Uprkos tome što je ogromna većina odrasle populacije Islanda vakcinisana, glavni epidemiolog Torolfur Gudnason izjavio je da ne može isključiti da bi nedavno ponovo uvedena ograničenja zbog kovida 19 mogla trajati i do 15 godina.

„To se može dogoditi, niko ne zna šta budućnost nosi. To smo sve vreme govorili, da u ovome nema predvidljivosti“, rekao je on za list „Morgunbladid“.

Torolfur Gudnason je naglasio da epidemija kovida 19 neće prestati u ovoj zemlji sve dok ne prestane u celom svetu.

On je takođe priznao da je zaštita vakcine protiv infekcije niža, tvrdeći da je odbrana od teških bolesti i dalje procenjena na 90 odsto.

Islandske vlasti su 26. juna odlučile da uklone sva ograničenja što je navelo medije širom sveta da ga proglase zemljom koja je pobedila korona virus. U to vreme nijedan slučaj kovida 19 nije registrovan nekoliko nedelja, a od decembra prošle godine nije bilo smrtnih slučajeva. U isto vreme, velika većina odrasle populacije Islanda je vakcinisana, a udeo vakcinisanih starijih od 50 godina bio je blizu sto odsto.

Međutim, Island je od tada zadesio brzi porast obolelih od delta soja, sa velikim procentom novih infekcija među potpuno vakcinisanim. Ove nedelje je širenje zaraze dostiglo najviši nivo do sada, sa 131 slučajem dnevno.

Novi talas infekcija primorao je islandske vlasti da ponovo uvedu ograničenja, poput upotrebe maski u zatvorenom prostoru.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio je Island kao „narandžast“ u svom najnovijem izveštaju o globalnoj epidemiološkoj situaciji. „Morgunbladid“ je ranije ove nedelje izvestio da bi Island mogao da se klasifikuje kao „crveni“ u svetlu nedavnog povećanja stope obolevanja od kovida 19, koja je ove nedelje prešla 200 obolelih na 100.000 ljudi.

Do sada je na Islandu, zemlji od oko 330.000 stanovnika, zabeleženo 7.676 slučajeva zaraze i 30 preminulih.

Povezani članci

NATO se na istoku Evrope sprema za mogući sukob sa Rusijom

 Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocijenjeno je da aktivnosti NATO saveza u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu imaju za cilj pripremu za potencijalni sukob sa Rusijom. “Takve aktivnosti članica NATO-a su provokativne, pogoršavaju vojnu napetost duž naših granica i stvaraju dodatne prijetnje po bezbjednost Rusije”, rekli su iz ruskog spoljnih poslova za “Sputnjik”. Iz Ministarstva […]

Putin: Aerodromi sa kojih polete F-16 biće naša legitimna meta

Ukoliko američki lovci F-16 budu učestvovali u sukobu u Ukrajini, polijećući sa aerodroma u trećim zemljama, ti aerodromi će postati legitimna meta ruske vojske, upozorio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Putin je tokom posjete Tverskoj oblasti podsjetio da borbeni avioni F-16 mogu da nose nuklearno oružje i naglasio da će Moskva i to “morati da […]