Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Skupi aranžmani prepreka za odmor u Hrvatskoj

09 Jun 2021
3 min.
Skupi aranžmani prepreka za odmor u Hrvatskoj

Iako je Hrvatska ublažila uslove za dolazak turista iz BiH, te omogućila ulazak i onima koji su primili prvu dozu vakcine protiv virusa korona, visoke cijene, kako poručuju iz turističkih agencija u Srpskoj, i dalje su prepreka za odmor na hrvatskom primorju.

Na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske prošle sedmice objavljeni su uslovi za ulazak državljana trećih zemalja, kojima pripada i BiH. Stanovnicima Srpske i FBiH koji planiraju put u Hrvatsku do 15. juna, do kada su na snazi trenutne mjere, za ulazak u tu zemlju potreban je negativan PCR test ili brzi antigenski test, ali isključivo sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju članice Evropske unije.

Osim toga, u Hrvatsku mogu ući i građani koji su vakcinisani, uz potvrdu da su primili obje doze neke od vakcina koje se koriste u EU, pod uslovom da je od revakcinacije prošlo 14 dana.

Na stranici MUP-a Hrvatske navedeno je da je ulazak u tu zemlju moguć i uz potvrdu o primanju prve doze vakcina “fajzer”, “moderna” ili “sputnjik” i to u periodu od 22 do najviše 42 dana od primanja prve doze, odnosno 22 do 84 dana od primanja prve doze vakcine “astra-zeneka”.

S obzirom na to da je veliki broj građana u BiH vakcinisan kineskim vakcinama, iz Hrvatske su pojasnili da u tu zemlju mogu ući i oni koji su primili “sinofarm” ili “sinovak” i to pod uslovom da je od druge doze prošlo 14 dana. Treća opcija za ulazak u Hrvatsku jeste potvrda da je putnik prebolio “kovid”.

Iako su uslovi ublaženi, u turističkim agencijama u Republici Srpskoj ističu da samo rijetki rezervišu aranžmane na hrvatskom primorju.

U banjalučkoj agenciji “Cepter pasport” kažu za “Glas Srpske” da uprkos tome što u ponudi imaju sve hotele u Hrvatskoj i dio privatnog smještaja u Baškoj vodi, građani radije za odmor biraju neku drugu destinaciju.

“Ima interesovanja, ali ne onoliko koliko je bilo ranije, a razlog je to što su Hrvati baš podigli cijene, pa većina bira neke druge destinacije. Dosta je zainteresovanih za Egipat, gdje je za deset noćenja po osobi potrebno oko 550 evra i Tursku, gdje deset ili 11 noćenja sa uključenim svim troškovima koštaju u prosjeku oko 1.200 maraka po osobi”, naveli su u ovoj agenciji.

Da su visoke cijene prepreka za odmor na hrvatskim plažama potvrđuju i u bijeljinskoj agenciji “Hepi travel”, gdje ističu za “Glas Srpske” da su cijene u Hrvatskoj ove sezone više za 15 do 20 odsto u odnosu na one prije pandemije.

“Semberci uglavnom rezervišu aranžmane u Crnoj Gori, koji su dosta jeftiniji u odnosu na Hrvatsku. Osim toga, Crna Gora ne traži ni PCR test ni dokaz o vakcinaciji, a kazali su da će oni snositi troškove za sve one koji se kod njih zaraze i razbole”, rekli su u “Hepi travelu”.

Potvrde

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske naveli su da će svi kojima zatreba potvrda o primljenoj prvoj dozi vakcine protiv virusa korona moći da je dobiju u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su vakcinisani. Potvrda je besplatna.

Povezani članci

Prijedlog da dan rođenja Njegoša bude državni praznik u Crnoj Gori

Klub poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore predložio je da se 13. novembar – dan rođenja Petra Drugog Petrovića NJegoša proglasi za državni praznik. Ovaj klub dostavio je parlamentu Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim praznicima, kojim je predviđeno da se 13. novembar proglasi za NJegošev dan, crnogorski praznik kulture. Poslanik Demokrata Vladimir Martinović […]

Izvedena najveća vježba Vojske Srbije u noćnim uslovima (FOTO)

 Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske uz podršku jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane /RViPVO/ je na poligonu “Pasuljanske livade” uspješno izvelo do sada najveću vježbu Vojske Srbije u noćnim uslovima. U vježbi su sinoć izvedene složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su od […]