Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Sladoje: Za Kalinovik 2023. uspješna, nastavak projekata u novoj godini

09 Decembar 2023
4 min.
Sladoje: Za Kalinovik 2023. uspješna, nastavak projekata u novoj godini

Turistički kompleks na Zelengori predviđa izgradnju vikend-naselja, hotela, motela i raznih sportsko-rekreativnih sadržaja. Ovaj projekat bi u narednoj godini trebalo da dobije izgled kako je to zamišljeno.

Opština Kalinovik uspješno završava ovu godinu, svi projekti koji nisu realizovani ili su u završnoj fazi biće završeni naredne godine, uključujući i kalinovačku kuću koja je odlična mogućnost da se uveže poljoprivreda sa turizmom, izjavio je Srni načelnik Radomir Sladoje.

“Uspješno je završena ova budžetska godina bez bilo kakvih dugovanja. Možda smo mogli završiti još nekoliko projekata, ali smo bili malo bojažljivi u ovoj teškoj godini zbog smanjenja PDV-a tako da smo ostavili ta sredstva za iduću godinu u par projekata”, naveo je Sladoje.

TURIZAM – RAZVOJNA ŠANSA

Kada je riječ o razvoju turizma, Sladoje je istakao da se čeka postavljanje Kalinovačke kuće. Za ovaj projekat kaže da je odlična mogućnost da se uveže poljoprivreda sa turizmom, odnosno da se omogući prodaja domaćih poljoprivrednih proizvoda.

“To nismo uspjeli da završimo u roku jer je teško bilo pronaći dobavljača. Pronašli smo dobavljača i napravili smo tender. Početkom proljeća će biti završena”, rekao je on.

Govoreći o realizaciji turističkog kompleksa na Zelengori kojim je predviđena izgradnja vikend-naselja, hotela, motela i raznih sportsko-rekreativnih sadržaja, Sladoje je naveo da bi iduće godine ovaj projekat trebalo da dobije izgled kako je to zamišljeno.

On je potvrdio da je počela izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, te da je dogovoren početak izgradnje puteva i elektrifikacija prema Zelengori.

“Nešto se malo mijenjalo i tu smo izgubili četiri-pet mjeseci, ali smo došli do konačnog rješenja kako će se završiti elektrifikacija. Turistički kompleks `Zelengora` bi iduće godine trebao da liči na ono što smo zamislili i ove godine pripremamo nove lokacije, a imamo i završenih već nekoliko vikendica”, precizirao je Sladoje.

On je naglasio da je jednostavno riječ o projektu koji se ne završava za godinu dvije, ali bi u 2024. godini realizacija trebalo da vidno napreduje.

“Očekuje se da bi budžet za iduću godini mogao da bude više od šest miliona KM”, rekao je Sladoje, te napomenuo da se do maja 2024. godine očekuje i završtak projekta Hidrocentrale u Ulogu.

BRIGA O STARIM I PRONATALITETNA POLITIKA

Načelnik Kalinovika je istakao da se ova lokalna zajednica brine o najstarijoj populaciji, naglasivši da su obezbijedili svu pomoć penzionerima u ogrevu za 80 porodica.

“Pomažemo Starački dom koji smo napravili prije četiri godine”, rekao je Sladoje, te naveo da se ovoj ustanovi pomaže iz budžeta ove lokalne zajednice.

Govoreći o pronatalitetnoj politici opštine Kalinovik, Sladoje je istakao da ova lokalna zajednica za rođenje djeteta obezbjeđuje 1.000 KM.

“Za upis u prvi razred osnovne škole opština Kalinovik obezbijeđuje 2.000 KM. Takođe dajemo 1.000 KM za upis u srednju školu. Naravno tu su i stipendije”, rekao je Sladoje i dodao da su studentima sa područja ove lokalne zajednice obezbijeđene stipendije od 150 KM.

Stipendije od 100 KM daju i studentima koji obnavljaju jednu godinu, a 10 srednjoškolaca dobija po 70 KM.

ZNAČAJNI PODSTICAJI U POLJOPRIVREDI

Govoreći o podsticajima poljoprivredi, Sladoje je naveo da su oni bili najznačajniji u ovoj godini i da je realizovana kupovina 200 tovljenih prasadi što se pokazalo kao do sada najveća pomoć i subvencija.

“Opština je obezbijedila i 25 plastenika. Ovo je prva godina da smo počeli da dajemo plastenike”, rekao je Sladoje.

Opština Kalinovik je kao podsticaj poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove lokalne zajednice dala 3.000 koka nosilja.

“Kada je riječ o otkupu mlijeka, podsticaj je ostao isti 0,15 pfeninga. Riječ je o najvećem podsticaju u Republici Srpskoj. U našem budžetu ukupno to izađe 60.000 KM”, naglasio je Sladoje.

DOM ZDRAVLJA PREŠAO NA TEREZORSKO POSLOVANJE

Opština redovno servisira obaveze Centra za socijalni rad, a kada je riječ o nezaposlenim demobilisanim borcima, onima koji su na Birou za zapošljavanja bar tri ili četiri puta godišnje obezbijedi određena sredstva.

Redovno pomažu komunalna preduzeća, a izdvajaju i za Dom zdravlja, koja je 2023. prešla na trezorsko poslovanje.

“Mi smo među prvim od 20 domova zdravlja koji na trezorskom plaćanju. Vlada Republike Srpske nam je pomogla jer su izmirili dugovanja koja su ranije bila. Ova godina je pozitivno prošla”, istakao je Sladoje.

Opština Kalinovik redovno izmiruje sve obaveze prema budžetskim korisnicima, tako da su oni u mogućnosti da ispoštuju svoje obaveze prema radnicima i dobavljačima.

“Opština Kalinovik redovno održava seoske puteve kako ljeti tako i u zimskim uslovima. Nedavno smo asfaltirali puteve u tri sela. Riječ je o asfaltiranju oko 1600 metara”, rekao je Sladoje.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Saracin mi je rekao da zna da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da stranci razmišljaju o tome da će Republika Srpska biti nezavisna država, navodeći da mu je takvu stvar rekao i specijalni izaslanik njemačke vlade za Balkan Manuel Saracin. – Saracin mi je na sastanku veoma ozbiljno rekao da zna da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna država, […]

U Srpskoj rođeno 19 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 19 beba, 10 dječaka i devet djevojčica. Sedam beba rođeno je u Banjaluci, četiri u Doboju, tri u Bijeljini, dvije u Foči, a po jedna u Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Gradišci, potvrđeno je Srni u porodilištima. U Banjaluci su rođena četiri dječaka i tri djevojčice, u […]