Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Slavimo ĆIRILA I METODIJA: Ove običaje bi danas trebalo da ispoštujete, a jeda se posebno odnosi na đake

24 Maj 2022
4 min.
Slavimo ĆIRILA I METODIJA: Ove običaje bi danas trebalo da ispoštujete, a jeda se posebno odnosi na đake

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju prosvetitelje, braću Ćirila i Metodija.

Braća su rodom iz Soluna, od roditelja Lava i Marije. Stariji brat Metodije rođen je oko 815. godine, a najpre je bio visoki državni činovnik, a zatim upravnik slovenske kneževine u dolini Strume. Kao oficir je naučio slovenski jezik jer je deset godina proveo među makedonskim Slovenima.

Kasnije se povukao u manastir u gori Olimp, gde se zakaluđerio i postao iguman.

Mlađi brat Konstantin rođen je 826. ili 827. godine. Pokazivao je interesovanje i dar za nauku, te ga je carica Teodora dovela u Carigrad. Tu je s budućim carom Mihailom učio kod najboljih profesora i naučnika. Nakon školovanja postao je bibliotekar i arhivar Carigradske patrijaršije.

Ubrzo je otišao da na Velikoj školi u Carigradu predaje filozofiju. Kasnije se pridružio bratu u manastiru. Ali na zahtev hazarskog cara Kagana car Mihailo ih posla među Hazare da propovedaju hrišćanstvo. Nakon njihovog povratka u Carigrad, moravski knez Rastislav zatražio 862. godine od vizantijskog cara da mu pošalje misionare koji će širiti hrišćanstvo na slovenskom jeziku.

Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, što znači da spada u zapovedne svetkovine

Car ih je poslao u Moravsku, jer se zainteresovao za vizantijski uticaj na slovenska plemena i za potiskivanje germanskog uticaja. Dok su se spremali za odlazak u Moravsku, Konstantin je sastavio azbuku glagoljicu s trideset osam slova, da bi na slovenski jezik preveo delove Svetog pisma, crkevene knjige i Jevanđelje. Smatra se da je ova azbuka nazivana “kirilovica” po svome tvorcu.

Kako su braću moravski knezovi dobro prihvatili, to je izazvalo nezadovoljstvo kod germanskih sveštenika, koji su već tu bili u svojim misijama. Mnogobrojne tužbe stizale su papi na rad Ćirila i Metodija jer su propovedali hrišćanstvo na slovenskom jeziku koji nije bio crkveni. Braća su se uputila kod pape u Rim da odbrane svoj rad. Za vreme boravka u Rimu Konstantin se razboleo. Stupivši u grčki manastir, pod monaškim imenom Ćirilo, umro je 14. februara 869. godine.

Nakon bratovljeve smrti, Metodije se vraća u Moravsku da nastavi započeti rad i da do smrti radi na utvrđenju vere Hristove među Slovenima. To je naljutilo germanske sveštenike, koji se ponovo žale papi, pa je Metodije morao u Rim. Tamo ga bacaju u tamnicu, iz koje ga posle tri godine izbavlja papa. Ubrzo potom Metodije je umro 6. aprila 885. godine.

Rad braće Ćirila i Metodija nastavili su njihovi učenici Gorazd, Kliment, Naum, Anđelar, Sava. Oni su sa svetim Klimentom kao episkopom na čelu, prešli Dunav i spustili se na jug, u Makedoniju, gde su iz Ohrida produžili među Slovenima posao, započeti Kirilom i Metodijem na severu. Na čelu razvoja slovenske pismenosti našli su se Kliment i Naum. Tu je osnovan niz manastira i škola u kojima je negovana tradicija Ćirila i Metodija u pogledu jezika i pisma.

Iz Makedonije staroslovenska pismenost se širila po Bugarskoj (u čijem je sastavu bila Makedonija). U istočnoj Bugarskoj, na dvoru cara Simeona u Preslavu, dolazi do odstupanja od Ćirilove i Metodijeve jezičke norme. Tu je najverovatnije došlo i do napuštanja grafičke tradicije Ćirila i Metodija – te je glagoljica zamenjena ćirilicom.

Narodna vjerovanja i običaji

Što se tiče narodnih verovanja, danas je crveno slovo i ne valja prati veš, usisavati po kući, niti raditi bilo kakve teške poslove.

Takođe, preporučuje se da đaci i studenti danas čitaju knjige, jer će, kako se veruje, dobro učiti tokom cele godine.

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj, ustanovljen je u čast Solunske braće – Ćirila i Metodija, tvoraca azbuke i gramatike. Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo ove braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve obeležava se i u drugim slovenskim zemaljama.

Povezani članci

Danas je Sveta mučenica Akilina: Nakon pretrpljenih muka učinila je čudo

Srpska pravoslavna crkva danas slavi svetu mučenicu Akvilinu. Akvilina je još kao veoma mala bila potpuno upućena u hrišćanski život.  U desetoj godini je imala toliko blagodati Svetoga Duha, da je drugima propovedala Hrista. Tokom Dioklecijanovog gonjenja neko je odve Akvilinu carskom namesniku Volusijanu, zveropodobnom čoveku. Volusijan je prvo naredio da je šibaju i muče […]

SPC danas slavi Svetog Vartolomeja i Varnavu: Obustavljaju se svi poslovi u polju, a ovo se nikako ne prašta

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave. Sveti apostol Vartolomej jedan od dvanaest velikih apostola. Po svemu izgleda, da je Vartolomej i Natanail jedno isto lice. Udružen sa apostolom Filipom i sestrom Filipovom, devicom Marijamom – a za neko vreme i sa svetim Jovanom Bogoslovom – propovedao Jevanđelje najpre […]