Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Slavimo KRSTOVDAN: Danas je CRVENO SLOVO i ove običaje obavezno morate da ispoštujete

27 Septembar 2022
2 min.
Slavimo KRSTOVDAN: Danas je CRVENO SLOVO i ove običaje obavezno morate da ispoštujete

Krstovdan je veliki praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju dva puta u toku godine 27. septembra i 18. januara.

Jesenji Krstovdan prate brojni običaji i vjerovanja, koja se od davnina poštuju. Običaji vezani za ovaj praznik su raznoliki, jer svako na svoj način poštuje ovaj veliki praznik.

Ipak, neki od najvažnijih običaja koje naš narod vjekovima poštuje su post na hljebu i čišćenje.

Danas se jedu samo grožđe i hleb


Na Krstovdan se drži strogi post, na vodi. To je običaj svakakog pravog vjernika koji poštuje pravilo: “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”. Jesenji Krstovdan se posti tako što se cijeli dan jede samo grožđe i hljeb.

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose sijenku Časnog krsta, pa da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Danas se posti

Najvažnije pravilo za Krstovdan, koji pada 27. septembra je da bi svaka odrasla osoba ovaj dan treba da provede u postu i molitvi.

Danas se pere veš i čisti kuća

Prema nekim narodnim običajima, na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.

Dugovi i plata

Prema običaju, važno je da vratite dugove ili ukoliko imate zaposlene, isplatite plate. Na ovaj način čistite tamnu energiju dugova i ulazite “čisti” i bezbrižni u ovu godinu.

Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta, da bi se zaštitila od bolesti.

Stavite na sto osvještani bosiljak

Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, sveta biljka za koju se vjeruje da odnosi negativnu energiju i čisti karmu, pa u domovima mnogih bosiljak zauzima važno mjesto. Osveštani bosiljak čuva se u domu u vidu sredstva za energetsko iscjeljenje.

Tokom Krstovdana se jede grožđe, kao simbol slatke pobede, plodnosti i obilja, a vjeruje se da će vas pratiti sreća i uspjeh ako danas uživate u ukusu ovog voća.

Povezani članci

Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka. Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam. Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši. Legenda kaže da je Sveti Grigorije gdje […]

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Osobe koje su odrasle uz sestru biće vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj. U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje. Prema rezultatima, upravo su […]