Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Slavimo KRSTOVDAN: Danas je CRVENO SLOVO i ove običaje obavezno morate da ispoštujete

27 Septembar 2022
2 min.
Slavimo KRSTOVDAN: Danas je CRVENO SLOVO i ove običaje obavezno morate da ispoštujete

Krstovdan je veliki praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju dva puta u toku godine 27. septembra i 18. januara.

Jesenji Krstovdan prate brojni običaji i vjerovanja, koja se od davnina poštuju. Običaji vezani za ovaj praznik su raznoliki, jer svako na svoj način poštuje ovaj veliki praznik.

Ipak, neki od najvažnijih običaja koje naš narod vjekovima poštuje su post na hljebu i čišćenje.

Danas se jedu samo grožđe i hleb


Na Krstovdan se drži strogi post, na vodi. To je običaj svakakog pravog vjernika koji poštuje pravilo: “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”. Jesenji Krstovdan se posti tako što se cijeli dan jede samo grožđe i hljeb.

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose sijenku Časnog krsta, pa da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Danas se posti

Najvažnije pravilo za Krstovdan, koji pada 27. septembra je da bi svaka odrasla osoba ovaj dan treba da provede u postu i molitvi.

Danas se pere veš i čisti kuća

Prema nekim narodnim običajima, na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.

Dugovi i plata

Prema običaju, važno je da vratite dugove ili ukoliko imate zaposlene, isplatite plate. Na ovaj način čistite tamnu energiju dugova i ulazite “čisti” i bezbrižni u ovu godinu.

Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta, da bi se zaštitila od bolesti.

Stavite na sto osvještani bosiljak

Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, sveta biljka za koju se vjeruje da odnosi negativnu energiju i čisti karmu, pa u domovima mnogih bosiljak zauzima važno mjesto. Osveštani bosiljak čuva se u domu u vidu sredstva za energetsko iscjeljenje.

Tokom Krstovdana se jede grožđe, kao simbol slatke pobede, plodnosti i obilja, a vjeruje se da će vas pratiti sreća i uspjeh ako danas uživate u ukusu ovog voća.

Povezani članci

Vjernici danas slave SVETU ARIJADNU: Ovo su vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetu mučenicu Arijadnu. Arijanda je hiršćanska svetiteljka iz 2. veka. Bila je zaštitnica potlačanih i ugnjetavanih. Prema narodnom predanju kao veoma mlada postala je robinja kod nekog vlastelina, a kao jedina hrišćanka u okruženju nailazila je na brojne muke. Nakon što je vlastelinu rođen sin, on je […]

Danas slavimo Svete mučenice VERU, NADU I LJUBAV: Praznik posvećen ženama i djeci, a SRBI vjeruju da je posebno važno ispštovati jedan običaj

Vera, Nada i LJubav i njihova majka Sofija predstavljaju prave i postojane vrline na kojima počiva čitavo hrišćanstvo. Današnji praznik je posvećen ženama i njihovoj deci, prevashodno ćerkama. Veruje se da devojčice danas treba obradovati nekim poklonom koliko god on skroman bio. Poklon može biti i suštinski, nematerijalni – bar danas im posvetite punu pažnju […]