Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Slučaj “Dženan Memić”: Svi optuženi oslobođeni krivice

24 Novembar 2022
2 min.
Slučaj “Dženan Memić”: Svi optuženi oslobođeni krivice

Sud BiH oslobodio je danas Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića krivice da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je DŽenan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije i preminuo.

Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić prvostepenom presudom je oslobodilo sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Optuženi su oslobođeni i plaćanja troškova.

Optužnica Tužilaštva BiH obuhvatila je Zijada Mutapa i njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa DŽenanom u noći kada je mladić stradao.

Među optuženima su bili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić, te recepcioner u hotelu “Kristal” Muamer Ožegović.

Oni su bili optuženi da su prikrivali i fingirali dokaze, sakrili činjenice koje su im poznate, te prikrili počinioca i preduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

DŽenan Memić je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap, sada Ramić, zadobio povrede opasne po život, od kojih je preminuo 15. februara.

Suđenje pred Sudom BiH trajalo je duže od godinu dana, dok se ranije pred Kantonalnim sudom u Sarajevu postupak o stradanju DŽenana Memića vodio protiv LJube Seferovića i njegovog oca Bekrije.

Oni su bili optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, kao i za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Porodica DŽenana Memića nije bila zadovoljna i ukazivali su na brojne nepravilnosti u ovom slučaju, te je Vrhovni sud donio oslobađajuću presudu za LJubu i Bekriju Seferovića čime je utvrđeno da DŽenan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći.

Sud BiH je danas Mutapu, Ramićevoj, Bariću, Dupovcu i Ožegoviću izrekao prvostepenu oslobađajuću presudu, na koju postoji pravo žalbe.

SRNA

Povezani članci

Sutra oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa kišom, uglavnom na jugu i zapadu. Na istoku će biti promjenljivo oblačno uz kraće sunčane periode i povremenu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Poslije podne ili tokom noći očekuje se prestanak padavina, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Vjetar će biti […]

Nova vlast mijenja CIK

Aktuelna postava Centralne izborne komisije (CIK) BiH po svemu sudeći naći će se pod lupom nove vlasti na nivou zajedničkih institucija, koja je sve bliže opciji da najavu smjene članstva institucije zadužene za izborni proces sprovede u djelo. Nakon što je konstituisan Predstavnički dom Parlamenta BiH u četvrtak, gdje većinu čini SNSD, HDZ i bošnjačke […]