Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Služen parastos poginulim borcima Srpske garde Ilidža

01 Oktobar 2022
3 min.
Služen parastos poginulim borcima Srpske garde Ilidža

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži danas je služen parastos za 18 poginulih pripadnika Srpske garde Ilidža, elitne jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, koja je formirana prije 30 godina.

Pripadnik Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je 1. oktobra 1992. godine ova jednica formirana na osnovu odluke komande Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske.

“Ovo je bila elitna jedinica manevarskog karatkera, koja je sposobna da se nosi sa svakom situacijom na čitavom sarajevsko-romanijskom ratištu i pomogne odbrani srpskog naroda i teritorija. Smatram da smo taj zadatak izvršili uspješno, ali je, nažalost, 18 naših saboraca položilo živote u odbrani Srpske Ilidže i Srpskog Sarajeva i Republike Srpske”, rekao je Lučić novinarima.

Lučić, nekadašnji starješina Srpske garde Ilidža, podsjetio je da je kroz ovu elitnu jedinicu prošlo oko 200 prekaljenih boraca.

“U to vrijeme je bila neophodna selekcija za prijem u jedinicu s obzirom na to da je riječ o vojnoj formaciji u koju su mogli ući samo sposobni i hrabri koji su se do tog 1. oktobra 1992. godine već dokazali kao neustrašivi borci i patriote spremni da polože živote za Republiku Srpsku”, rekao je Lučić.

On je napomenuo da se okupljeni pripadnici Srpske garde Ilidža danas prisjećaju svojih saboraca i mole za njihove duše.

“Danas je prilika da razgovaramo gdje smo i šta smo nakon rata. Mnogi danas nisu ovdje jer je nakon rata preminulo još devet pripadnika Srpske garde, a bivših gardista danas ima od Kanade, Australije, SAD, NJemačke, Švajcarske, Crne Gore, do evo nas ovdje, koji smo se okupili na naš jubilej. Ponosni smo na naš doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, rekao je Lučić.

Lučić je izrazio zadovoljstvo što i danas ljudi prepoznaju pripadnike Srpske garde Ilidža – jedinice na koju tokom rata nije pala nikakva mrlja.

“Danas ću tokom našeg druženja predložiti da formiramo udruženje Srpska garda Ilidža, s obzirom na to da postoji potreba čuvanja sjećanja na naše poginule saborce i našu borbu za odbranu i slobodu srpskog naroda. Svi mi pripadnici takvih nekadašnjih elitnih jedinica trebamo posvetiti posebnu pažnju kulturi sjećanja, ali u tome očekujemo i podršku lokalne zajednice i države”, rekao je Lučić.

Srpska garda Ilidža je jedinica koja je bila u sastavu Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, osnovana je 1. oktobra 1992. godine, a sačinjavali su je borci Ilidžanske brigade, koji su dali veliki doprinos u borbi i odbrani Ilidže i njenog stanovništva.

Kroz ovu jedinicu prošlo je oko 200 boraca, njih 18 je dalo svoj život za Republiku Srpsku, a neki borci su, nažalost, preminuli poslije rata, od posljedica ranjavanja.

SRNA

Povezani članci

Pokušaj ubistva u Istočnom Sarajevu

Policija iz Istočnog Sarajeva traga za Borisom Mitrovićem zvanim Gilmar iz Istočnog Sarajeva zbog pokušaja ubistva, saznaje Srpskainfo. Gilmar je sinoć u kafiću pokušao ubiti jednu osobu. Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo, noćas oko 1.05 časova prijavljeno je da je u ugostiteljskom objektu u ulici Vuka Karadžiča u Istočnom Novom Sarajevu došlo do upotrebe vatrenog […]

Još jedna humanitarna akcija Grobara sa Pala

Grobari Pale šesti put organizuju humanitarnu akciju, kako bi se u vrijeme božićnih praznika saosjećali sa svojim socijalno-ugroženim sugrađanima. Akciju će realizovati na Tucindan 5.1.2023. godine. Navode da će se skupljati hrana, novac, odjeća i obuća. Za informacije o načinima na koje možete pomoći, pozovite : Bojan Brčkalo 0038765651685 Dejan Vuković 0038765769220 U videima pogledajte […]