Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Služenjem liturgije počelo obilježavanje slave Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima

19 Avgust 2022
2 min.
Služenjem liturgije počelo obilježavanje slave Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima

Služenjem liturgije počelo je obilježavanje slave Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima u Sarajevu.


Svetu liturgiju služi arhijerejski namjesnik sarajevski Čedo Ćureinović sa sveštenstvom, uz prisustvo velikog broja vjernika.

Najavljeno je da će obilježavanju slave Hrama prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Hram Svetog Preobraženja je 8. septembra 1940. godine osveštao NJegova svetost patrijarh srpski Gavrilo, uz prisustvo brojnih vladika, 50 sveštenika, visokih zvanica i 50.000 vjernika. Od tada je svake godine u tom hramu proslavljano Preobraženje kao hramovna krsna slava.

Projekat crkve prvobitno je bio namijenjen za izgradnju srpske pravoslavne crkve u Splitu, ali je iskorišten za izgradnju ovog hrama.

Hram je tokom posljednjeg rata u BiH znatno oštećen, te je u poslijeratnom periodu počela obnova krova i popravke, a 2004. godine i novo živopisanje unutrašnjosti.

Obnova hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg je vršena u etapama, a danas se ova crkva smatra jednim od najljepših hramova u Dabrobosanskoj eparhiji.

Od kraja rata pa samo do 2016. godine desilo se više od 40 napada na ovu crkvu. Većina napada ostala je neriješena, a počinioci su prošli nekažnjeno.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas obilježava praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje stradanje i slavu.

Na Preobraženje se prvi put u godini iznosi i blagosilja novi rod grožđa, a vjerovanje je da se uz ovaj praznik preobražava čitava priroda, najavljujući tako skori dolazak jeseni.

SRNA

Povezani članci

Kakvo nas vrijeme očekuje sutra?

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti umjereno do pretežno oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima, sa temperaturom vazduha do 18 stepeni Celzijusovih. Ujutro i prije podne biće pretežno oblačno uz mjestimično slabu i povremenu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Tokom dana biće promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, na […]

Košarac: “Rezolucija o Srebrenici” vratiće se kao bumerang njenim kreatorima

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da je “rezolucija o Srebrenici” nastavak politike zasnovane na lažima i manipulacijama koja će se kao bumerang vratiti njenim kreatorima i sponzorima. “Stotinu puta ponovljena laž neće postati istina, čak i da ovaj sramni pamflet bude usvojen. Unilateralno, neustavno i nezakonito djelovanje bošnjačkog političkog faktora imaće nesagledive […]