Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Služenjem liturgije počelo obilježavanje slave Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima

19 Avgust 2022
2 min.
Služenjem liturgije počelo obilježavanje slave Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima

Služenjem liturgije počelo je obilježavanje slave Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima u Sarajevu.


Svetu liturgiju služi arhijerejski namjesnik sarajevski Čedo Ćureinović sa sveštenstvom, uz prisustvo velikog broja vjernika.

Najavljeno je da će obilježavanju slave Hrama prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Hram Svetog Preobraženja je 8. septembra 1940. godine osveštao NJegova svetost patrijarh srpski Gavrilo, uz prisustvo brojnih vladika, 50 sveštenika, visokih zvanica i 50.000 vjernika. Od tada je svake godine u tom hramu proslavljano Preobraženje kao hramovna krsna slava.

Projekat crkve prvobitno je bio namijenjen za izgradnju srpske pravoslavne crkve u Splitu, ali je iskorišten za izgradnju ovog hrama.

Hram je tokom posljednjeg rata u BiH znatno oštećen, te je u poslijeratnom periodu počela obnova krova i popravke, a 2004. godine i novo živopisanje unutrašnjosti.

Obnova hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg je vršena u etapama, a danas se ova crkva smatra jednim od najljepših hramova u Dabrobosanskoj eparhiji.

Od kraja rata pa samo do 2016. godine desilo se više od 40 napada na ovu crkvu. Većina napada ostala je neriješena, a počinioci su prošli nekažnjeno.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas obilježava praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje stradanje i slavu.

Na Preobraženje se prvi put u godini iznosi i blagosilja novi rod grožđa, a vjerovanje je da se uz ovaj praznik preobražava čitava priroda, najavljujući tako skori dolazak jeseni.

SRNA

Povezani članci

U Sarajevu sin zapalio oca i pobjegao, policija traga za njim

 U sarajevskom naselju Buća Potok prije nešto više od sat odigrala se prava drama kada je jedna osoba zapalila drugu.  Kako je potvrđeno iz MUP-a jedna osoba pri tome je dobila teške tjelesne povrede opasne po život, a počinioc se udaljio s mjesta zločina i za njim se još uvijek traga. “O svemu je obavješten […]

Dodik: Raspala se spoljna politika BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković u vezi sa referendumom o priključenju Rusiji četiri oblasti u Ukrajini dokaz da se spoljna politika BiH raspala. “Spoljna politika BiH se isključivo vodi u Presjedništvu BiH. Ja kao član ovog tijela nisam obaviješten ni o […]