Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Snijeg pao u pustinjskim područjima Alžira

25 Januar 2023
2 min.
Snijeg pao u pustinjskim područjima Alžira

Neka pustinjska područja na jugozapadu Alžira prekrio je snježni prekrivač koji je iznenadio mještane jer nisu imali priliku često vidjeti takve zimske uslove.

Regija Bašar uglavnom je poznata po žutom pješčanom tlu, ali stanovnici te regije danas na društvenim mrežama dijele fotografije i snimke na kojima se vidi kako je tlo prekriveno bijelim snijegom.

Lokalni mediji javljaju da je posljednji snijeg u gradu Basharu na alžirsko-marokanskoj granici pao 2012. godine.

Prema alžirskoj meteorološkoj službi, snijeg se večeras očekuje i u drugim pustinjskim regijama, posebno u pokrajini Gardaja na jugu te zemlje.

Od početka zime sjeverne regije Alžira su pod olujnim talasom hladnog vazduha, dok su mnogi gradski i seoski putevi zatvorene zbog snježnih padavina.

Alžir je već tri godine suočen sa sušom koja je izazvala ozbiljno smanjenja vodostaja brana, podzemnih voda i rijeka, pa svaka padavina raduje i sa aspekta ublažavanja tog ekološkog izazova.

Anadolija

Povezani članci

Rusija zatražila sjednicu SB UN o Ukrajini

Rusija je zatražila da se 8. februara održi sjednica Savjeta bezbjednosti UN posvećena Ukrajini, izjavila je Vanesa Frejzer stalna predstavnica Malte, zemlje koja u februaru predsjedava Savjetu bezbjednosti. Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski je pojasnio da će sastanak biti posvećen perspektivama mirnog rješavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog […]

Svijet može da odahne: Pronađena radioaktivna kapsula (VIDEO)

Australijske vlasti pronašle su danas radioaktivnu kapsulu čiji je nestanak u Zapadnoj Australiji izazvao masovnu potragu, naveo je državni ministar za vanredne situacije, prenosi Reuters. Za sada nije poznato gdje je tačno pronađena mini-kapsula koja se izgubila tokom transporta na razdaljini od 1.400 kilometara. Vojska je provjeravala kapsulu i ona će u četvrtak biti odnesena […]