Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Snijeg pao u pustinjskim područjima Alžira

25 Januar 2023
2 min.
Snijeg pao u pustinjskim područjima Alžira

Neka pustinjska područja na jugozapadu Alžira prekrio je snježni prekrivač koji je iznenadio mještane jer nisu imali priliku često vidjeti takve zimske uslove.

Regija Bašar uglavnom je poznata po žutom pješčanom tlu, ali stanovnici te regije danas na društvenim mrežama dijele fotografije i snimke na kojima se vidi kako je tlo prekriveno bijelim snijegom.

Lokalni mediji javljaju da je posljednji snijeg u gradu Basharu na alžirsko-marokanskoj granici pao 2012. godine.

Prema alžirskoj meteorološkoj službi, snijeg se večeras očekuje i u drugim pustinjskim regijama, posebno u pokrajini Gardaja na jugu te zemlje.

Od početka zime sjeverne regije Alžira su pod olujnim talasom hladnog vazduha, dok su mnogi gradski i seoski putevi zatvorene zbog snježnih padavina.

Alžir je već tri godine suočen sa sušom koja je izazvala ozbiljno smanjenja vodostaja brana, podzemnih voda i rijeka, pa svaka padavina raduje i sa aspekta ublažavanja tog ekološkog izazova.

Anadolija

Povezani članci

Veliki požar u bolnici u Tivoliju – poginule četiri osobe, svi pacijenti evakuisani

Četiri osobe su poginule u velikom požaru koji je u petak uveče izbio u bolnici u Tivoliju, gradu koji se nalazi oko 30 kilometara istočno od Rima. Više od 150 pacijenata je evakuisano. Vatra, za koju se vjeruje da je izbila u podrumu bolnice “San Đovani Evanđelista” u Tivoliju, zahvatila je odjeljenje hitne pomoći i […]

Putin potvrdio da će se kandidovati

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je da će se kandidovati za novi mandat na čelu države, uprkos tome što je u prošlosti “razmišljao različito” o tome. “Neću da krijem da su u različitim vremenima postojala različita razmišljanja, ali sada, u pravu ste, ovo je vrijeme, trebamo da odlučimo. Kandidovaću se za mjesto predsjednika Ruske Federacije”, […]