Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sokolac: Podrška zoning-planu Solarne elektrane

19 Septembar 2023
3 min.
Sokolac: Podrška zoning-planu Solarne elektrane

Skupština opštine Sokolac usvojila je danas odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula”, snage 110,9 megavata, nakon čije će izgradnje lokalna uprava godišnje imati 800.000 KM koristi na ime koncesije po osnovu izdatih 180 hektara zemljišta koje se ne obrađuje, umjesto dosadašnjih 9.000 KM, koliko je stizalo na ime zakupa od farme “Romanija”.


Planom je obuhvaćena površina u naselju Bjelosavljevići od oko 150 hekatara sa lijeve strane magistralnog puta Podromanija-Rogatica, te naselju Kula, površine oko 30 hektara, sa mogućnošću proširenja.

Odbornici u sokolačkom parlamentu su na vanrednoj sjednici dali saglasnost na kreditno zaduženje Javnog komunalnog preduzeća “Sokolac” od 500.000 KM, uz kamatnu stopu do šest odsto na godišnjem nivou i rok dospijeća do 10 godina.

U obrazloženju je navedeno da će od ovog kreditnog zaduženja 120.000 KM biti ikorišteno za nabavku komunalnog vozila za odvoz otpada, 50.000 KM za ulaganje u održavanje toplovodnih instalacij, otplatu duga prema Poreskoj upravi Republike Srpske od 38.328 KM i za izmirenje oabaveza prema dobavljačima 291.671 KM.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da se na ovom projektu radi gotovo dvije godine, nakon što je inicijativa krenula od Nezavisnog operatera sistema BiH i “Elektroprenosa” BiH, napominjući da usvajanje i dovođenje do kraja zoning-plana smatra jednim od svojih najvećih uspjeha za proteklih 11 godina koliko je načelnik.

Bjelica je rekao da je investitor kompanija “Eter stejt”, registrovana u Gracu, sa centralom “Profajn-grup” u NJemačkoj, koja je formirala preduzeće “Eter stejt” na Sokocu, uz obezbjeđenje sredstava za otkup tenderske dokumentacije i rezervisala 120 miliona evra planiranih za ovu investiciju.

Prema njegovim riječima, sa uspostavljanjem solarne elektrane počeće i povlačenje “zelene privrede”, za šta se već javljaju kompanije iz oblasti auto-industrije i proizvodnje aluminijumske stolarije.

“Sokolac sa ovim projektom dobija novu dimenziju i veliki uspjeh, jer su došli do izražaja i rezultati saradnje sa više ministarstava u Vladi Srpske”, rekao je Bjelica novinarima i zahvalio Vladi i republičkim institucijama koje su pomogle u obezbjeđivanju neophodne dokumentacije za ulazak u posao izrade zoning-plana područja posebne namjene “Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula”.

Govoreći o odluci o davanju saglasnosti na kreditno zaduženje Javnog komunalnog preduzeća “Sokolac”, Bjelica je poručio građanima da će u predstojećoj grejnoj sezoni imati centralno grijanje iz Toplane Javnog komunalnog preduzeća “Sokolac” jer će prema dobavljačima biti izmirene zaostale obaveze iz kredita i dijela granta od lokalne uprave.

On je naglasio da je Javno komunalno preduzeće “Sokolac” jedno od najvažnijih za građane Sokoca jer su njegove djelatnosti proizvodnja i isporuka toplotne energije, usluge zajedničke komunalne potrošnje, pružanje pogrebnih usluga, zbrinjavanje i odvoz komunalnog otpada.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Đorđe Radić rekao je da će realizacija podržanog projekta solarne elektrane, u mnogome biti olakšani prihodi u budžetu opštine Sokolac, kako po osnovu rente, tako i u okviru novih trendova proizvodnje električne energije.

“Mi ćemo kao opština biti među prvima koji su krenuli u proces stvaranja uslova za proizvodnju zelene energije i zbog toga je zakazana vanredna sjednica – da budemo mi ti koji su krenuli sa ovim poslom”, istakao je Radić.

Radić je istakao da su odbornici SNSD-a glasali i za odluku o kreditnom zaduženju Komunalnog preduzeća “Sokolac” u nastojanju da u njemu bude riješeno više problema, među kojima je i pitanje centralnog grijanja u užem dijelu gradskog naselja Sokolac, s obzirom na to da se bliži zvanični početak sezone grijanja.

“Ovo je način da se bar prioritetno riješi pitanje centralnog grijanja u predstojećoj sezoni i redovan odvoz komunalnog otpada. Međutim, ovim ne rješavano sve probleme, jer ostaje tu još mnogo pitanja vezanih za kotao u energani i dotrajalu tolovodnu mrežu”, naveo je Radić.

SRNA

Povezani članci

U nedelju osveštanje spomen-obilježja za 97 Ravnogoraca

Na planini Kopito u opštini Sokolac u nedjelju, 20. oktobra, biće osveštano spomen-obilježje za 97 Ravnogoraca poginulih u oktobru 1943. godine, najavili su iz Ravnogorskog pokreta Otadžbine Srpske. Organizatori su istakli da ne žele da se zaboravi događaj kada je 97 pripadnika Cerskog četničkog korpusa, Azbukovačke brigade poginulo u sukobu sa partizanskim jedinica u selu […]

Ćosić: Demografska statistika pokazuje pozitivan migracioni saldo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo podacima iz nedavno objavljenog biltena “Demografska statistika” Zavoda za statistiku Republike Srpske, jer potvrđuju da se ovaj grad razvija u modernu lokalnu zajednicu u kojoj ljudi žele da rade i žive. Gradonačelnik je na svom zvaničnom profilu na društvenoj mreži “Fejsbuk” ukazao da je, prema podacima Zavoda […]