Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sokolac: Spomen-obilježje za 16 srpskih boraca iz mjesne zajednice Bjelosavljevići

11 Jun 2024
2 min.
Sokolac: Spomen-obilježje za 16 srpskih boraca iz mjesne zajednice Bjelosavljevići

Boračka organizacija opštine Sokolac i mjesni odbor Bjelosavljevići izgradili su spomen-obilježje za 16 poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske sa područja ove mjesne zajednice koju čini sedam sela.

Nakon inicijative o izgradnji početkom ove godine počela je realizacija projekta i prikupljene potrebna dokumentacija, iskop temelje uradilo je preduzeće “Romanijaputevi” sa sjedištem u Podromaniji kod Sokoca, a radovi su završeni krajem prošle sedmice.

“Izrada spomenika, oblaganje mermernim pločama i postavljanje spomen-ploča uradila je kamenorezačka radnja Željeznica granit iz Istočnog Novog Sarajeva”, navedeno je u saopštenju saopštili su iz sokolačke boračke organizacije.

Spomen-obilježje poginulim srpskim borcima izgrađeno je na lokalitetu Crkvine, u blizini crkve Svetog velikomučenika Prokopija i velike Nekropole stećaka na Glasinačkom polju.

Osveštanje spomenika planirano je 21.jula, kada se obilježava praznik Svetog velikomučenika Prokopija, koji je i slava hrama na Glasincu.

Izgradnju ovog obilježja finasijski su podržali Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, preduzeće “Postkompani” sa Sokoca, Koordinacioni odbor regije Boračke organizacije, a svoj finansijski doprinos najavilo je i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić.

Iz Boračke organizacije opštine Sokolac podsjećaju da je Predsjedništvo Boračke organizacije ove opštine donijelo odluku da se urade spomen-ploče za poginule borce Vojske Republike Srpske, sa područja mjesnih odbora Knežina i Kaljina, tako da će se i u narednom periodu raditi na realizaciji ovog projekta.

“Na ovaj način Boračka organizacija opštine Sokolac nastoji se odužiti borcima poginulim u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, poručuju iz ove boračke organizacije.

SRNA

Povezani članci

Elek: Posao u Centru za novinare UNA TV, i drugi da pokažu solidarnost

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek saopštio je da će ovaj centar zaposliti dvoje novinara sa “Una TV” i to u službu za odnose s javnošću, te je pozvao druge da učine isto i pokažu solidarnost zbog gašenja ove medijske kuće nakon uvedenih sankcija. “Pozivam sve direktore javnih preduzeća da zaposlimo ovih 80 […]

Obilježena slava Hrama Sabora Svetog Arhangela Gavrila

U Hramu Sabora Svetoga arhangela Gavrila na Palama danas je služena liturgija, prelomljen slavski kolač i proslavljena krsna slava u prisustvu velikog broja vjernika. Liturgiju je služio nastojatelj manastira Sokolica na Ravnoj Romaniji arhimandrit Andrej, u prisustvu paljanskog sveštenstva i brojnih vjernika. Kum slave Hrama bio je profesor Draga Mastilović, koji je, čestitajući slavu svim […]