Ravna planina banerRavna planina baner

Region

SPC poziva na odbranu prava na pohađanje vjerske nastave

05 Juli 2024
2 min.
SPC poziva na odbranu prava na pohađanje vjerske nastave

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ apelovala je na javnost Srbije, prije svega na roditelje i učenike, da ostvare i odbrane svoje pravo na pohađanje Vjerske nastave, ma kojoj vjerskoj zajednici pripadali.

“Pozivamo direktore škola i nadležne organe da zaštite i poštuju prava verujućih ljudi i njihove dece koji su apsolutna većina u našem društvu”, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

U tekstu se podsjeća da je javno ukazivanje NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija na zlonamjerno postupanje nekih direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji prema sopstvenim učenicima i njihovim roditeljima, izazvalo buru reakcija u javnosti.

Patrijarh Porfirije saopštio je krajem juna da je veoma razočaran informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svjesno obeshrabruju, čak i sprečavaju učenike i roditelje da se opredijele za vjersku nastavu.

U saopštenju SPC se navodi da je dopis predsjednika Skupštine opštine Trstenik od 1. jula javno svjedočanstvo da su pojedini državni organi uzeli u obzir apel NJegove svetosti i ustanovili tačnost njegovih tvrdnji.

U tom dopisu predsjednik Skupštine opštine Trstenik skrenuo je pažnju direktorima osnovnih i srednjih škola u Trsteniku da je odluka o odabiru vjerske nastave isključivo na učeniku i da nije dozvoljeno da predstavnici škole vrše agitaciju za jedan ili drugi nastavni program.

Dopis je upućen povodom informacija da direktori pojedinih škola agituju za određeni predmet, najčešće na uštrb vjerske nastave, što nije dozvoljeno.

SPC ističe u saopštenju da ovaj dopis, nažalost, svjedoči da se ni poslije dvije godine od apela stvari nisu značajno promijenile.

Dovoljno je, navodi se u saopštenju, napomenuti da je u toku školske 2023/24. godine prosvjetna inspekcija utvrdila nepravilnosti u vezi sa izvođenjem vjerske nastave u čak 21 beogradskoj školi.

SRNA

Povezani članci

Zemljotres od tri stepena po rihteru kod Herceg Novog

Kod Herceg Novog registrovan je zemljotres od tri stepena po Rihteru, podaci su crnogorskog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Zemljotres je registrovan petnaest minuta poslije ponoći sa epicentrom 21 kilometar južno od Herceg Novog. Hipocentar je bio na dubini od 30 kilometara. Ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalnu štetu u epicentralnom području.

Ponovno saslušanje osumnjičenog za ubistvo djevojčice Danke Ilić

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru danas bi drugi put trebalo da bude saslušan Dejan D, jedan od osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić. Novo saslušanje zakazano je na molbu osumnjičenog, koji je u tužilaštvu nakon hapšenja priznao da su on i Srđan J. djevojčicu udarili kolima, stavili je u automobil i tijelo bacili na […]