Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Spriječen pokušaj Ukrajine da otme ruski strateški lovac Tu-22MZ

08 Juli 2024
1 min.
Spriječen pokušaj Ukrajine da otme ruski strateški lovac Tu-22MZ

Federalna služba bezbjednosti spriječila je pokušaj ukrajinskih obavještajnih službi, uz podršku zemalja NATO-a, da organizuju otmicu strateškog bombardera Tu-22M3, saopštila je pres-služba FSB Rusije.

„Federalna služba bezbjednosti Ruske Federacije spriječila je još jedan pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvedu operaciju otmice dalekometnog strateškog bombardera Tu-22M3, Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije“, saopštio je FSB.

Kako se ističe, ukrajinska obavještajna služba namjeravala je da regrutuje ruskog vojnog pilota da za novčanu nagradu i italijansko državljanstvo preveze i spusti raketni nosač u Ukrajinu. Otkriveno je učešće obavještajnih službi zemalja NATO-a u pripremi operacije i njenom sprovođenju, dodaje se u saopštenju.

„Tokom operativne igre ruski kontraobaveštajci su dobili informacije koje su pomogle našim oružanim snagama da granatiraju aerodrom Ozerno, Oružanih snaga Ukrajine“, objašnjeno je u tekstu.

Tu-22M3 je nadzvučni raketonosač-bombarder velikog dometa sa promjenljivom geometrijom krila, dizajniran za uništavanje morskih i kopnenih ciljeva vođenim projektilima i vazdušnim bombama, nosač nuklearnih i konvencionalnih bombi i projektila.

Sputnjik

Povezani članci

U Las Vegasu pet dana zaredom preko 46 stepeni

U Las Vegasu u američkoj državi Nevadi zabilježeno je rekordnih pet dana zaredom sa temperaturom od 46,1 stepen Celzijusa. U Las Vegasu je u nedjelju izmjereno 48,8 stepeni, što je rekordna temperatura ikada zabilježena u tom gradu, prenio je Vašington tajms. U utorak je u tom gradu izmjereno 48,3 stepena, čime je oboren rekord za […]

Nijagarini vodopadi zasvijetlili u bojama srpske trobojke

Nijagarini vodopadi zasvijetlili su u bojama srpske trobojke povodom 168 godina od rođenja srpskog naučnika i genija Nikole Tesle. “Snažno nevrijeme spriječilo je podizanje zastave ispred zgrade Skupštine grada Nijagara Fols pa je ovaj događaj odgođen za sutra, čime će početi ovogodišnji Međunarodni festival Dani Nikole Tesle“, rekao je Srni direktor ovog festivala Borislav Živković. […]