Ravna planina banerRavna planina baner

Sport

Srebro i bronza za Todovića na Prvenstvu Balkana

26 Februar 2024
2 min.
Srebro i bronza za Todovića na Prvenstvu Balkana

Trener fočanskog Karate kluba “Ljubišnja” Ljubomir Todović osvojio je srebro i bronzu na Prvenstvu Balkana za veterane, koje je, zajedno sa seniorskim balkanskim prvenstvom, održano u Podgorici.


U konkurenciji takmičara starijih od 55 godina, šezdesetdevetogodišnji majstor karatea iz Foče osvojio je drugo mjesto u borbama, kategorija do 75 kilograma, a treće u katama.

Todović je bio najstariji takmičar na Balkanskom prvenstvu, a u finalu je poražen od 16 godina mlađeg Željka Perkovića iz Hrvatske.

“Ovo mi je bilo četvrto učešće na Prvenstvu Balkana i svake godine je konkurencija sve teža, jer dolaze mlađa godišta. Svi su bili mlađi od mene, najbliži meni bio je 12 godina mlađi”, kaže Todović.

Prvi put Todović je na Balkankom prvenstvu za veterane učestvovao 2021. godine u Poreču, kada je osvojio bronzanu medalju. U Beogradu je 2022. osvojio srebro, a prošle godine u Tirani srebro u borbama i bronzu u katama, što je ponovio ove godine u Crnoj Gori.

On iza sebe ima i jedno učešće na Svjetskom prvenstvu 2015. u Subotici, kada je osvojio bronzanu medalju.

Uprkos godinama, Todorović ne pomišlja na sportsku penziju jer su karate i atletika za njega način života.

“Napunio sam 1. februara 69 godina. Mislim da svakodnevni, kontinuiran rad i psihička stabilnost održavaju moju kondiciju i snagu za takmičenja. Dokle ću još, ne znam, dokle bude Božije davanje neću odustajati”, poručuje Todović.

U Karate klubu “LJubišnja” pod njegovom trenerskom palicom ovu plemenitu borilačku vještinu uče karatisti svih uzrasta, a klub je poznat i po sekcijama za invalide i osobe sa teškoćama u razvoju.

“Moj svakodnevni rad se sastoji od 10 do 12 sati trenažnog procesa”, dodaje Todović.

Uspješan je i na atletskim takmičenjima za veterane. Prošle godine je učestvovao na 12 polumaratona i četiri trke, a savladao i ultra maraton na Jahorini.

Narednog mjeseca očekuje ga deveto učešće u “Trci u kamenu” na planini Leotar.

SRNA

Povezani članci

Njukasl doveo fudbalera Jedinstva

​Govorio je Nemanja Matić da Jedinstvo u svojim redovima ima novog Nemanju Vidića, mnogi mu nisu vjerovali, ali Njukasl jeste. Popularne “Svrake” su zvanično predstavile talentovanog zadnjeg vezistu i štopera, Miodraga Pivaša. Pominjalo se i ranije da bi 19-godišnjak mogao da pređe u redove velikana, a posao je kompletiran i prije nego što se očekivalo. […]

Najuspješniji sportisti 21. vijeka: Đoković bez mjesta u prvih deset

Na ESPN listi najboljih 100 sportista u 21. vijeku našla su se dvojica srpskih sportista Novak Đoković i Nikola Јokić. Američki ESPN napravio je listu sportista koji su ostavili dubok trag u 21. vijeku, a Novak Đoković je zauzeo 11. mjesto. U prvih 30 našao se Nikola Јokić koji je na 28. mjestu. Najuspješniji sportista […]