Ravna planina banerRavna planina baner

Ostale vijesti

Stevandić: Deklaracija Svesrpskog sabora početkom jula pred poslanicima

09 Jun 2024
2 min.
Stevandić: Deklaracija Svesrpskog sabora početkom jula pred poslanicima

Narodna skupštine Republike Srpske će početkom jula održati sjednicu na kojoj će ratifikovati Deklaraciju Svesrpskog sabora, najavio je danas predsjednik parlamenta Nenad Stevandić.

Stevandić smatra da je Deklaracija o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda pravno filigranski izbrušeni dokument koji ima međunarodni karakter i reguliše, ne samo srpske odnose, već i volju Srba da na svjetskoj političkoj sceni pokažu uticaj jednak onom koji se pokazao u Generalnoj skupštini UN.

On je istakao da je Deklaracija usvojena u momentu kada je otvorena nova sfera međunarodnih odnosa i kada su Srbi geopolitički završili sa fazom razgradnje, destrukcije i idu ponovo u proces ujedinjenja.

Primjedbe iz Sarajeva da Deklaracija nije korak naprijed, već da Srbiju i Srpsku vraća unazad, Stevandić odbacuje kao potpuno neprimjereno tumačenje i ukazuje da ni on nije pozvan da tumači šta je za Bošnjake korak naprijed, a šta ih vraća unazad.

Stevandić je za RTS naglasio da se u usvojenom dokumentu ne radi se o nekakvoj “velikoj Srbiji”, nego o tome da se štite prava Srba na svim mjestima.

Povodom odluke da Sretenje bude i Dan Republike Srpske, a da se 9. januar sačuva kao dan kada je nastala Republika Srpska, Stevandić je pojasnio da se Republika Srpska ne odriče 9. januara već će samo dodati Sretenje.

Prema njegovim riječima, Banjaluka i Republika Srpska će za 9. januar uvijek biti u svečanoj formi, a to će uključivati i vojnu paradu.

– Mi ni u kojoj formi ne možemo da se odreknemo 9. januara. To je nešto što nas je definisalo u fazi kada su nam otimali grb, zastavu i himnu i onda kada smo presjekli to otimanje referendumom – rekao je Stevandić.

Stevandić je istakao da će početkom jula biti i prvo zasijedanje novog interparlamentarnog tijela, Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska, zajedničkog organa sastavljenog od poslanika Srbije i Republike Srpske.

On je naveo da će se Forum sastajati dva puta godišnje i razmatrati pitanja iz političke, nacionalne, kulturne, socijalne i drugih sfera, a zatim će ih proslijediti vladama i skupštinama Srbije i Srpske, što je nadgradnja specijalnih i paralelnih veza, čime se pridonosi srpskom jedinstvu.

RTRS

Povezani članci

Orban: Ostvarena važna pobjeda

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu svoje stranke Fides na izborima za Evropski parlament i rekao da glasnje pokazuje da je mađarska demokratija živa i zdrava. Prvi rezultati pokazuju da će Fides i njegovi saveznici iz Demohrišćanske stranke osvojiti 11 mjesta u Evropskom parlamentu sa 44,2 odsto glasova. U prethodnom sazivu zajedno su imali […]

Na parkingu u Foči izgorjela tri automobila

Tri automobila izgorjela su na parkingu u Svetosavskoj ulici u Foči, a povrijeđenih nije bilo, potvrđeno je Srni u fočanskoj Policijskoj upravi. Izgorjela su vozila “pežo” koje je u vlasništv K.I, “ford fokus”, vlasništvo lica čiji su inicijali M.S. i vozilo “audi”, čije vlasništvo još nije utvrđeno. Požar je policiji prijavljen noćas u 2.25 časova, […]