Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Sutra je KRSTOVDAN: Slijedi noć u kojoj se ispunjavaju želje

26 Septembar 2022
1 min.
Sutra je KRSTOVDAN: Slijedi noć u kojoj se ispunjavaju želje

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra proslavljaju jesenji Krstovdan.

Vjernici Srpske pravoslavne crkve sutra proslavljaju veliki praznik Vozdviženje časnog Krsta, u narodu poznat kao Krstovdan. Dan se obilježava u slavu na događaj kada je pronađen krst na kojem je razapet Isus Hrist.

Za Krstovdan se vezuju dva događaja. Prvi se odnosi na pronalazak časnog Krsta na Golgoti, a drugi predstavlja povratak časnog Krsta iz Persije opet u Jerusalim.

Ovaj praznik Vozdviženje Časnog krsta, slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovjedi, a ustanovljen je godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, koji je održan 326. godine.

Iako je Krstovdan radostan praznik, provodi se u strogom postu, na hljebu i vodi.

Stari srpski običaj koji se vezuje za Krstovdan, kako za zimski tako i za ovaj jesenji je da se u ovoj posebnoj noći ostvaruje svaka želja. Zato večeras tačno u ponoć pogledajte u nebo i zamislite jasnu želju, izgovorite je jasno i glasno, a predanje kaže da ukoliko je “bogougodna”, ona će se sigurno ispuniti.

Povezani članci

Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka. Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam. Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši. Legenda kaže da je Sveti Grigorije gdje […]

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Osobe koje su odrasle uz sestru biće vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj. U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje. Prema rezultatima, upravo su […]