Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Sutra je Vasilije Veliki! Narodni običaj kaže – da vas ne bi tjerao maler obavezno uradite ovu stvar

13 Januar 2022
2 min.
Sutra je Vasilije Veliki! Narodni običaj kaže – da vas ne bi tjerao maler obavezno uradite ovu stvar

U svim hramovima SPC služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog kog crkva slavi prvog dana Pravoslavne nove godine.

Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha.

U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji da je, “Hristos na sebe primio ljudsko telo i podneo bol za greh određen”.

Prema istorijskom i predanju crkve, Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini. Živeo je u vreme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu ispovedanja hrišćanske vere.

Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu SPC, 10 puta godišnje – 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedelje Velikog časnog posta (osim Cvetne nedelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu.

Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska dela Svetog Vasilija koga SPC slavi i 12. februara (30. januara po Julijanskom kalendaru) – na praznik Sveta tri jerarha.

Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkombožićnih svetkovina.

Veruje se da se na dan Svetog Vasilija ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cele godine terati baksuz, dok se u nekim krajevima veruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.

U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mesi se obrednihleb ili vasilica.

U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obeleženi crvenim slovom kao zapovedni od velikog značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.

Povezani članci

Obilježavamo Benedikta Nursijskog: Ovo treba da uraditeb radi zdravlja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Benedikta Nursijskog. Prepodobni Benedikt iz Nursije u Italiji (480-543), brat blizanac svete Sholastike, smatra se ocem zapadnog monaštva u Evropi i jednim od najvećih svetih otaca Hristove vere. Rođen u Nursijskoj oblasti u Italiji 480. godine, od roditelja bogatih i znamenitih. U školi se ne zadrža dugo, jer sam […]

DANAS JE TEODOROVA SUBOTA: Ovo žene nikako ne smeju da rade

Srpska pravoslavna crkva i verenici danas obeležavaju Teodorovu subotu. Teodorova ili Todorova subota uvek pada u prvu subotu velikog Vaskršnjeg posta. Ovaj dan je posvećen Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu, koga crkva clavi 1. marta. Na Teodorovu subotu slavi se uspomena na njegovo javljanje episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedelje posta. Za Svetog Teodora veruje se […]