Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Sutra književna manifestacija “Nedeljkova nedjelja”

18 Mart 2023
2 min.
Sutra književna manifestacija “Nedeljkova nedjelja”

U Kulturnom centru Istočno Sarajevo sutra će biti održana književna manifestacija “Nedeljkova Nedjelja” posvećena istaknutom književniku Nedeljku Zelenoviću, koji je preminuo prošle godine.


Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković rekao je Srni da će sutra biti promovisana i Zelenovićeva zbirka poezije za djecu “Domaća zadaća”, koja je izdata 2022. godine.

“Knjigu ‘Domaća zadaća’ Nedeljko je posvetio svojim unucima, jer kako je govorio za života: ‘Čovjek je bogat onoliko koliko ima kćeri i sinova, a tek unučadi'”, podsjetio je Janković.

Janković je naglasio da će program ove književne manifestacije ubuduće biti pripreman tokom cijele godine, a planirano je da obuhvata takmičenja recitatora osnovnih i srednjih škola iz Istočnog Sarajeva, promociju neobjavljenih rukopisa i književno veče u sjećanje na Nedeljka Zelenovića.

Prema njegovim riječima, Zelenović je svojom poezijom dotakao umjetnički zavidnu visinu, tako da se svako njegovo novo ostvarenje očekivalo sa nestrpljenjem.

Književna manifestacija “Nedeljkova Nedelja” biće održana sa početkom u 12.00 časova.

Zelenović je preminuo 14. marta 2022. godine u 64. godini života.

Rođen je 1958. godine u Konjicu, a Gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Sarajevu.

Radio je kao prosvjetni radnik, novinar i književni kritičar. Bio je predsjednik sarajevsko-romanijsko-drinske podružnice Udruženja književnika Republike Srpske i direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Za svoje književne radove nagrađivan je u Srbiji i Republici Srpskoj i zastupljen je u mnogim zbornicima i antologijama savremene srpske književnosti.

Zelenović je objavio knjige: “Seciranje duše” /pjesme iz 1996. godine/, “Svako ima nekog koga nema” /pjesme iz 1998. godine/, “Moje srčane mane” /pjesme iz 2000. godine/, “Očevi posljednji dani” /priče iz 2001. godine/, “Za kandilo nikad dosta ulja” /pjesme, Vidovdanska nagrada 2004. godine/, “Prvo pjevanje o ljubavi” /pjesme iz 2005. godine/ i “Pjesme za vršnjake” /pjesme za djecu iz 2006. godine/.

Posljednja zbirka mu je objavljena 2007. godine u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo i nosi naziv “Čuvarkuće i raskućenici”.

SRNA

Povezani članci

Pale: Večeras i sutra projekcija filmova “Pakt sa vukovima” i “Doberman” u ulogama Monike Beluči i Vensana Kasela

 Kinoteka Republike Srpske, u okviru redovnog programa Filmoteka, organizuje večeras i sutra projekcije filmova “Pakt sa vukovima” i “Doberman” u kojima glavne uloge tumače Monika Beluči i Vensan Kasel. “Pakt sa vukovima” /Le Pacte des loups/, u međunarodnoj distribuciji poznat kao “Brotherhood of the Wolf”, je francuski igrani film snimljen 2001. godine u režiji Kristofa […]

Nova monografija o Svetom kralju Milutinu, vladaru na raskršću svjetova

 U Srbiji je u prodaji nova monografija “Sveti kralj Milutin”, grupe autora, u izdanju Zadužbine Hilandar, koja otkriva čovjeka i vladara koji se na raskršću svjetova – Istoka i Zapada hrabro sučelio sa brojnim izazovima i promijenio zacrtane paradigme velikih sila. Na sajtu Zadužbine Hilandar navodi se da je kralj Milutin čovjek koji je bio […]