Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Sutra slavimo Mratindan: Svi koji imaju problem sa očima, treba da izgovore MOLITVU

23 Novembar 2022
3 min.
Sutra slavimo Mratindan: Svi koji imaju problem sa očima, treba da izgovore MOLITVU

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra slave svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan.

Sa Svetim Savom i knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

Zavjetni je dan za sve one koji boluju od očnih bolesti.

U narodu postoji izreka: “Sveti Mrata, snijeg za vrata” kojom je označen početak zimskog, hladnog i sniježnog perioda godine.

Sin kralja Milutina i otac cara Dušana, je po naređenju neobavještenog oca bio oslijepljen, a po naređenju lakomislenog sina bio u starosti udavljen. Pri oslijepljenju javio mu se sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i pokazao mu njegove oči rekavši: “Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vrijeme ja ću tih ih vratiti”.

Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja, a svojom mudrošću, podvigom, krotošću, blagočešćem, tpeljivošću i blagodušnoću prevashodnio je Stefan ne samo sve monahe nego i cijeli Carigrad.

Nakon pet godina ponovo mu se javi sveti Nikola rekavši mu: “Došao sam da ispunim svoje obećanje”.  I zaista, on osjeni slijepog kralja krsnim znamenjem i kralj progleda, zbog čega mu je Stefan podigao hram Dečanski, jedno od divnih djela vizantijske umjetnosti i jedan od najznamenitijih spomenika negdašnjeg srpskog blagočešća.

Inače, vjeruje se da Stefan nije bio oslijepljen jer je izvršilac kazne bio potkupljen, ili je bio oslijepljen samo djelimično (usijani legen nije probio zenice), ali je Stefan tokom cijelog života iz straha od oca nosio povez preko očiju.

Sveti kralj Stefan sa svetim Savom i svetim knezom Lazarom čini jednu prekrasnu triadu od svetosti, blagorodstva i samopožrtvovanja, koje je narod srpski dao. Kao mučenik proživio je svoj zemni vijek i kao mučenik skončao 1336. godine primivši vijenac besmrtne slave od Svedržitelja, kome je vjerno poslužio.

U narodu, naročito istočnoj Srbiji, postoje interesantni običaji povezani s ovim praznikom, koji, kako tvrde etnolozi, potiču iz paganskih vremena. Po jednom, na Mratindan su Stari Sloveni slavili kult vuka koji je istovremeno moćan protivnik i zaštitnik od demona. Tako je nastalo vjerovanje da 24. novembra Sveti Mrata saziva sve vukove i određuje im koliko ovaca od kojeg domaćina smiju da pojedu te zime tako da nikome ne nanesu preveliku štetu.

Ukoliko imate bilo kakav problem sa očima, danas bi trebalo da se pomolite ovom svecu, izgovarajući ove riječi:

“Tebi, bogoslavni Velikomučeniče, izvrsnome zaštitniku, prinosi pobjedne i blagodarne pjesme Crkva, koju ti izbavljaš od zala. I ti, imajući slobodu pred Bogom, oslobađaj nas od svih opasnosti, da ti kličemo:

Raduj se, kralju Stefane, mučenika ukrase!”

Povezani članci

Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka. Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam. Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši. Legenda kaže da je Sveti Grigorije gdje […]

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Osobe koje su odrasle uz sestru biće vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj. U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje. Prema rezultatima, upravo su […]