Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Sutra Sveti Ćirilo i Metodije

23 Maj 2022
2 min.
Sutra Sveti Ćirilo i Metodije

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ sutra proslavlja Svetu braću Ćirila i Metodija, koji su širili hrišćansku vjeru i pismenost među Slovenima.


Dva brata rođena su u Solunu, u kući znamenitih i bogatih roditelja. Stariji brat Metodije je kao oficir proveo deset godina među Slovenima /makedonskim/ i tako naučio slovenski jezik.

Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo poslije toga pridružio mu se i mlađi brat Ćirilo /Konstantin/.

Kada je hazarski car Kagan tražio od cara Mihaila propovijednike hrišćanstva, car mu je poslao braću Ćirila i Metodija.

Oni su ubijedili prvo Kagana, a zatim i mnogo naroda preveli u hrišćanstvo.

Po povratku u Carigrad sastavili su slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski.

Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire vjeru Hristovu, a umnožene crkvene knjige podijelili su sveštenicima da uče omladinu.

Na papin poziv stigli su u Rim, gdje se Ćirilo razbolio i umro 14. februara 869. godine.

Metodije se potom vratio u Moraviju i nastavio da širi vjeru među Slovenima sve do upokojenja 6. aprila 885. godine.

NJegovo djelo nastavili su njegovi učenici sa Svetim Klimentom, kao episkopom na čelu. Prešli su Dunav i stigli na jug, u Makedoniju /Ohrid/ i tu produžili započeti posao braće Ćirila i Metodija.

Povezani članci

Obilježavamo Benedikta Nursijskog: Ovo treba da uraditeb radi zdravlja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Benedikta Nursijskog. Prepodobni Benedikt iz Nursije u Italiji (480-543), brat blizanac svete Sholastike, smatra se ocem zapadnog monaštva u Evropi i jednim od najvećih svetih otaca Hristove vere. Rođen u Nursijskoj oblasti u Italiji 480. godine, od roditelja bogatih i znamenitih. U školi se ne zadrža dugo, jer sam […]

DANAS JE TEODOROVA SUBOTA: Ovo žene nikako ne smeju da rade

Srpska pravoslavna crkva i verenici danas obeležavaju Teodorovu subotu. Teodorova ili Todorova subota uvek pada u prvu subotu velikog Vaskršnjeg posta. Ovaj dan je posvećen Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu, koga crkva clavi 1. marta. Na Teodorovu subotu slavi se uspomena na njegovo javljanje episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedelje posta. Za Svetog Teodora veruje se […]