Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Sutra Sveti Ćirilo i Metodije

23 Maj 2024
2 min.
Sutra Sveti Ćirilo i Metodije

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ sutra proslavlja Svetu braću Ćirila i Metodija, koji su širili hrišćansku vjeru i pismenost među Slovenima.


Dva brata rođena su u Solunu, u kući znamenitih i bogatih roditelja. Stariji brat Metodije je kao oficir proveo deset godina među Slovenima /makedonskim/ i tako naučio slovenski jezik.

Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo poslije toga pridružio mu se i mlađi brat Ćirilo /Konstantin/.

Kada je hazarski car Kagan tražio od cara Mihaila propovjednika hrišćanstva, car mu je poslao braću Ćirila i Metodija.

Oni su ubijedili prvo Kagana, a zatim i mnogo naroda preveli u hrišćanstvo.

Po povratku u Carigrad sastavili su slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski.

Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire vjeru Hristovu, a umnožene crkvene knjige podijelili su sveštenicima da uče omladinu.

Na papin poziv stigli su u Rim, gdje se Ćirilo razbolio i umro 14. februara 869. godine.

Metodije se potom vratio u Moravsku i nastavio da širi vjeru među Slovenima sve do upokojenja 6. aprila 885. godine.

NJegovo djelo nastavili su njegovi učenici sa Svetim Klimentom, kao episkopom na čelu. Prešli su Dunav i stigli na jug, u Makedoniju /Ohrid/ i tu produžili započeti posao braće Ćirila i Metodija.

SRNA

Povezani članci

Danas je Duhovski ponedjeljak, ovo su običaji i vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici tri dana praznuju dan silaska Duha Svetoga na apostole. To najbolje pokazuje koliko je ovaj praznik, u narodu nazvan Duhovi ili Trojice, rođendan Hristove crkve, važan i poštovan. Silaskom Duha Svetoga na apostole otkrivena je tajna Boga kao Svetog Trojstva – Oca, Sina i Svetoga Duha. Zato su tri […]

Danas praznik Duhovi

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja praznik Silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu. Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem. Srpska pravoslavna crkva proslavlja Duhove i kao jedan od najvećih događaja u hrišćanstvu, zabilježen u Četvorojevanđelju. Smatra […]