Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Svečano otvoreno Narodno pozorište u Istočnom Sarajevu

24 Maj 2024
4 min.
Svečano otvoreno Narodno pozorište u Istočnom Sarajevu

– U Istočnom Sarajevu sinoć je svečano otvoreno Narodno pozorište, koje je nakon banjalučkog drugo nacionalno pozorište Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulutre Republike Srpske Željka Stojičić istakla je u obraćanju prisutnima na otvaranju da su jasno definisanom i posvećenom kulturnom politikom institucija Srpske napravljeni veliki pomaci u oblasti pozorišne djelatnosti.

Ona je navela da u Republici Srpskoj djeluju tri republičke ustanove kulture – Dječije pozorište Srpske i dva nacionalna teatra u Banjaluci i sad Istočnom Sarajevu, te tri gradska pozorišta u Gradišci, Prijedoru i Bijeljini.

“Pored toga, pokrenuta su i dva nova pozorišna festivala `Ljubica` i studentski pozorišni festival `PAF`, te konkurs Ministarstva prosvjete i kulture za razvoj domaćeg dramskog teksta”, dodala je Stojčićeva.

Ona je istakla da drevna pozorišna umjetnost uči ljude da saznaju nešto o sebi i svijetu u kojem žive, te da kao takvo uspješno odolijeva novim trendovima i medijima, predstavljajući korektiv društva.

“Pozorište je posljednja oaza istine i neposredne komunikacije i ima šansu da bude posljednje uporište ljudskosti i etike”, rekla je Stojčićeva, poželjevši novootvorenom pozorištu uspješan rad.

Prisutnima je pročitano i pozdravno pismo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je danas, prije zvaničnog otvaranja pozorišta, kao prvi posjetilac obišao ovu ustanovu kulture i poželio joj plodan rad.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić istakla je da je ovo pozorište, nakon banjalučkog, drugi nacionalni teatar i zahvalila se za sve što su za njegovu izgradnju i otvaranje učinili predsjednik Republike Srpske i Vlada Srpske.

“Nadam se da ćemo pozorište njegovati u pravom duhu, jer pozorište je ljubav”, rekla je Krstićeva, koja je prve predstave ovog pozorišta najavila za jesen.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić rekao je da su Srbi na ovim prostorima u svakom vijeku gradili pozorišta.

Navodeći da svojedobno pozivnice za otvaranje pozorišta u Sarajevu bile štempane ćirilicom, Katić je rekao da je i to jedan od pokazatelja srpskog identiteta i nepokolebljiv dokaz da su Srbi stvorili Sarajevo.

“Morali smo zbog poznatih događaja da ostavimo u Sarajevu sve ono što smo gradili i izgradili, ali smo sa sobom ponijeli svoj duh, istrajnost i kultru kao dio našeg identiteta”, istakao je Katić.

On je dodao da su Srbi na mjestu bivše kasarne, na livadi iz ničega digli Istočno Novo Sarajevo, a sada i pozorište koje će biti na korist svim građanima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da otvaranje Narodnog pozorišta predstavlja dokaz istrajnosti i pobjede srpskog naroda u vijekovima iza nas.

“Ovo je nova kuća Despića 155 godina poslije”, naveo je Ćosić, podsjećajući da je prvo sarajevsko pozorište zaživjelo u kući srpske trgovačke porodice Despić.

Ćosić je naveo da je Narodno pozorište u Istočnom Sarajevu ogledalo Republike Srpske na ovom području.

“Republika Srpska danas pokazuje svoju uspješnost u Istočnom Sarajevu i tek će je pokazati kad ovo pozorište bude dom vrhunskih predstava i izvođača i postane mjesto sabora srpskog naroda”, istakao je Ćosić, konstatujući da je ovo nulta tačka u segmentu kulture.

Ćosić je izrazio uvjerenje da sadašnja pokoljenja imaju snage da budu dostojni svojih predaka, ali da im je potrebno više vjere

U okviru svečanosti otvaranja Narodnog pozorišta prikazan je dokumentarni film Zorana Kubure o istorijatu pozorišnog života Srba na području Sarajeva od kraja 19. vijeka, uključujuići i pozorišni život u ratnom perioidu u tadašnjem Srpskom Sarajevu.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su članovi Beogradske opere Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić uz pratnju Lazara Marića na klaviru i Draška Spasojevića na saksofonu, a izveden je i prigodan dramski program.

Glumci Bojan Kolopić i Filip Radovanović premijerno su izveli jednočinku “Glumac” autora Zorana Todorovića.

Otvaranju su, među ostalima, prisustvovali i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski vladika Hrizostom, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov, te predstavnik Ambasade Rusije.

Narodno pozorište Istočno Sarajevo građeno je u etapama sredstvima opštine Istočno Novo Sarajevo, koje je uložilo 2,5 miliona KM i uz podršku iz budžeta Republike Srpske od 3,5 miliona KM.

Ideja o izgradnji ove ustanove kulture datira iz 2003. godine, kada su počeli i prvi radovi, a izgradnja je oživjela 2017. godine uz podršku Vlade Republike Srpske, grada Istočnog Sarajeva i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Prva predstava u novootvorenom pozorištu biće odigrana sutra, 24. maja, kada će glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske izvesti predstavu “Gospođica”.

U subotu, 25. maja, na programu je “Boing-boing” Nikšićkog pozorišta, a u terminima od 11.00 i 13.00 časova glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske odgiraće predstavu “Crvenkapica”.

U nedjelju, 26. maja, biće odigrana predstava “Uspomene Sare Bernar” u izvođenju Tanje Bošković.

GS

Povezani članci

U utorak na sceni “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti” Dušana Kovačevića

 Prvo gostovanje ansambla Šabačkog pozorišta najavljeno je za utorak, 25. juna, na sceni Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo sa predstavom “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti” prema tekstu dramskog pisca Dušana Kovačevića, a u režiji Stevana Bodrože. “Predstava je, zapravo, jedna velika improvizacija snalažljivog čoveka. Ovo je priča o životu u pozorištu, ali bi se mogla lako […]

Predstava „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“ 25. juna u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo

Predstava „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“, po tekstu dramskog pisca Dušana Kovačevića, a u režiji Stevana Bodrože, biće odigrana u utorak, 25. juna, u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo. Predstava će biti odigrana sa početkom u 20.00 časova. Cijena ulaznice je 20 KM. Ulaznice su dostupne od srijede, 19. juna, na biletarnici Narodnog pozorišta, u terminima […]