Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

Toyota najprodavanija na svijetu u 2022.

31 Januar 2023
1 min.
Toyota najprodavanija na svijetu u 2022.

​Prošle godine je isporučila 10,5 miliona vozila širom svijeta, čime je zadržala prvo mjesto na listi najprodavanijih proizvođača automobila.

Toyota, u čijem vlasništvu su pored istoimenog brenda i Lexus i Daihatsu, prodala je u inostranstvu rekordnih 8,6 miliona vozila, što je doprinijelo da se nadoknadi pad broja prodatih automobila na domaćem, japanskom tržištu.

Prodaja u Japanu smanjena je za 9,6 odsto, odnosno na 1,9 miliona vozila.

Volkswagen grupa (sa svim svojim brendovima) je prošle godine zauzela drugo mjesto na svijetu. Ranije ovog mjeseca VW je objavio da je imao najmanju prodaju u posljednjih 10 godina – prošle godine je prodato 8,3 miliona vozila, prenosi b92.

I Toyota i Volkswagen se suočavaju sa poteškoćama u svom poslovanju. Međutim, japanski proizvođač je saopštio da su snažna tražnja u Aziji i povećani proizvodni kapaciteti u Aziji i Sjevernoj Americi doprinijeli povećanju globalne proizvodnje kompanije od pet odsto u 2022. godini, prenosi Rojters.

Nezavisne

Povezani članci

Honda povlači više od 330.000 vozila zbog problema sa retrovizorom

Japanski proizvođač automobila Honda povlači više od 330.000 vozila zbog mogućnosti ispadanja stakla retrovizora i povećanja rizika od sudara, prenosi Anadolija. Honda povlači automobile zbog mogućnosti da grijaći jastučići iza oba bočna retrovizora nisu pravilno pričvršćeni, što bi moglo dovesti do ispadanja stakla retrovizora. Vozila koja se povlače su 2020-2022 Odyssey, 2020-2022 Passport, 2020-2021 Pilot […]

Ferrari na meti hakera

Hakerski napadi još uvijek donose ozbiljne zarade napadačima, a na meti su obično oni za koje se unaprijed zna da imaju dovoljno novca. Ferrari je nedavno izdao saopštenje da su hakeri provalili u IT sisteme kompanije i da traže novac za povraćaj podataka. Napadači traže određenu sumu, a ukoliko platu ne dobiju prijete da će […]