Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

Toyota najprodavanija na svijetu u 2022.

31 Januar 2023
1 min.
Toyota najprodavanija na svijetu u 2022.

​Prošle godine je isporučila 10,5 miliona vozila širom svijeta, čime je zadržala prvo mjesto na listi najprodavanijih proizvođača automobila.

Toyota, u čijem vlasništvu su pored istoimenog brenda i Lexus i Daihatsu, prodala je u inostranstvu rekordnih 8,6 miliona vozila, što je doprinijelo da se nadoknadi pad broja prodatih automobila na domaćem, japanskom tržištu.

Prodaja u Japanu smanjena je za 9,6 odsto, odnosno na 1,9 miliona vozila.

Volkswagen grupa (sa svim svojim brendovima) je prošle godine zauzela drugo mjesto na svijetu. Ranije ovog mjeseca VW je objavio da je imao najmanju prodaju u posljednjih 10 godina – prošle godine je prodato 8,3 miliona vozila, prenosi b92.

I Toyota i Volkswagen se suočavaju sa poteškoćama u svom poslovanju. Međutim, japanski proizvođač je saopštio da su snažna tražnja u Aziji i povećani proizvodni kapaciteti u Aziji i Sjevernoj Americi doprinijeli povećanju globalne proizvodnje kompanije od pet odsto u 2022. godini, prenosi Rojters.

Nezavisne

Povezani članci

Čemu služi čep na vratima automobila (VIDEO)

Da li ste ikada obratili pažnju na čep koji se nalazi sa donje strane vrata vašeg automobila? Kako bi automobil bio pouzdan i trajao što duže, proizvođači ugrađuju čitav niz funkcija koje su prije svega praktične, a služe što boljem održavanju automobila. Jedna od čestih “boljki” jeste korozija koja se pojavljuje na limariji svakog automobila, […]

Ovo je najskuplji auto uvezen u BiH prošle godine

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, najskuplji automobil u prošloj godini koji je uvezen u BiH iznosio je 504,329 KM uz dodatna davanja koja su iznosila 85,768 KM. Radi se o automobilu Mercedes Benz Mejbah S 680 4 MATIK. U TOP 10 uvezenih automobila u prošloj godini našli su se još i Ferari F8 Tributo […]