Ravna planina banerRavna planina baner

Magazin

Tradicionalna srpska ženska imena ponovo u modi

02 April 2024
1 min.
Tradicionalna srpska ženska imena ponovo u modi

Moda davanja kratkih stranih imena izgleda da se mijenja, i poslije nekoliko godina dominacije popularnih imena kao što su Lea, Tea, Rea ili Mia, čini se da se novopečeni roditelji sve češće odlučuju da djeci daju tradicionalna srpska imena.

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je danas da su najčešća imena u Srbiji po popisu iz 2022. godine za žene Jelena, Milica i Marija, a za muškarce Dragan, Aleksandar i Milan.

Kako je navedeno u Statističkom kalendaru RZS za 2024, među najčešćim ženskim imenima su i Dragana, Mirjana, Ljiljana, Snežana, Ivana, Gordana i Ana, prenosi Novosti Magazin.

Među najčešćim muškim imenima su i Nikola, Zoran, Marko, Miloš, Goran, Dejan i Dušan.

Objavljeno je i da je prosječna starost stanovništva u Srbiji 43,8 godina.

Povezani članci

Evo kako zaštititi krompir od krompirovog moljca

Na vrijeme zaštite svoj krompir od krompirovog moljca, sajetuju na Instagram stranici tragbiljke. “Baštovani misle da je najveći problem na krompiru zlatica, ali ne u pitanju je krompirov moljac”, navodi se u videu. Leptir polaže jaja na list, stablo ili krtolu. “Na vama je da spriječite da polaže jaja baš na vaš krompir”, savjetuju i […]

Pitali smo: Kada i zašto brakovi najčešće pucaju

Tačku na zajednički život u Srpskoj lani su stavila 974 para, a ako je suditi na osnovu podataka statističara svaki drugi brak pukne do devete godine. Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku, u Srpskoj se lani na ovaj korak odlučilo za devet parova više u odnosu na godinu ranije. Najviše razvoda, stoji u godišnjem izvještaju […]