Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Treća doza vakcine za sve starije od 18 godina

25 Novembar 2021
1 min.
Treća doza vakcine za sve starije od 18 godina

U Danskoj od danas sve osobe starije od 18 godina mogu da dobiju treću vakcinu protiv kovid 19.
Danska Služba zdravstvene zaštite saopštila je danas da je pad imuniteta registrovan i kod osoba mlađih starosnoh grupa.

Zamjenik direktora Službe zdravstvene zaštite Helen Probst rekla je da je revakcinacija ponuđena istim intervalom za starije od 18 godina.

U Danskoj je kao i u drugim evropskim zemljama u porastu broj zaraženih i zdravstvne vlasti ističu da broj oboljelih i primljenih u bolnicu raste veoma brzo.

“Kada se epidemija širi kao što je to sada, to je uglavnom zbog prelaska sa ljeta u jesen i zimu i istovremeno imamo otvoreno društvo sa vrlo malo zabrana. Pošto i uticaj vakcina opada tokom vremena, očekujemo da će broj zaraženih rasti”, naglasila je Probstova.

U Danskoj treća doza će biti data ljudima šest mjeseci nakon druge vakcine, a vakcinacija je na dobrovoljnoj osnovi.

Prema zvaničnim podacima, 88,4 odsto osoba dobilo je prvu dozu dok 86,4 odsto primilo i drugu vakcinu.

Švedska je juče preporučila da bi svi između 18 i 65 godina trebali da dobiju treću dozu šest mjeseci nakon druge vakcine.

SRNA

Povezani članci

Ljekarka kažnjena zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu

Hirurškinja u Austriji kažnjena je zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu u maju ove godine. Starijem pacijentu odstranjena je desna noga umesto leve, a greška je otkrivena tek dva dana kasnije. U sredu je sud u Lincu proglasio 43-godišnjakinju krivom za teški nemar i propisao kaznu od 2.700 evra. Udovici pacijenta, koja je umrla […]

Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni

Meta, Facebookova matična kuća, saopštila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o vakcinaciji kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformisanje u vezi s pandemijom ne popušta. “Vrijeđali su doktore, novinare i zastupnike nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv covida i tvrdeći […]