Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Tri žalbe na odluku o utvrđivanju rezultata žrijebanja za Dom naroda

08 Juli 2024
2 min.
Tri žalbe na odluku o utvrđivanju rezultata žrijebanja za Dom naroda

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać rekla je Srni da su ona i SNSD uložili žalbu na odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delagata u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH rekli su Srni da su zaprimljene tri žalbe na ovu odluku, i to – SNSD-a, Snježane Novaković-Bursać i Ranke Perić-Romić koje će biti proslijeđene Apelacionom odjeljenju Suda BiH kada CIK pripremi izjašnjenje na žalbe.

“Apelaciono odjeljenje Suda BiH ima rok od tri dana od dana prijema žalbi da po njima odluči”, naveli su iz CIK-a.

CIK BiH je 4. jula donio jednoglasnu odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske, kojom je mandat dodijeljen Nenadu Vukoviću.

Predsjednika CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je na ovu odluku dozvoljena žalba u roku od dva dana, dok će se nakon pravosnažnosti odluke ići u proces potvrđivanja rezultata.

CIK BiH je 1. jula, mimo svih zakonskih procedura, dvije godine nakon legalno i legitimno sprovedenih izbora, izvukao iz bubnja kandidatsku listu PDP-a na žrijebanju za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Imajući u vidu da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske, ovim načinom izbora delegata nije se poštovala volja građana.

Osim liste PDP-a, u bubnju je bila i lista Ranke Perić Romić na kojoj je Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja je u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon opštih izbora 2022. godine izabrana u Dom naroda.

SRNA

Povezani članci

Danas do 40 stepeni, očekuje nas i tropska noć

Danas će biti pretežno sunčano i vruće sa veoma visokim temperaturama. Minimalna temperatura vazduha od 18 do 24, u višim predelima od 15 stepeni Celzijusovih. Maksimalna temperatura vazduha  od 35 do 40, u višim predelima od 29 stepeni Celzijusovih. U mnogim predjelima očekuje se tropska noć (minimalna temperatura će ostati iznad 20 stepeni celzijusovih tokom […]

Dodik: Nakon odluke o Јahorini, još više dobija na značaju odredba Zakona o neprimjenjivanju odluka krnjeg Suda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Ustavni sud BiH, pozivajući se na izuzetno interesovanje javnosti, požurio da objavi odluku u predmetu U-6/24, koja se odnosi na ocjenu ustavnosti Odluke o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Јahorina, javnim nadmetanjem – licitacijom. – […]